Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 23 jun 2015 / 14:50 uur

Let op: kinderen verdrinken vooral in vijver in tuin

De weermannen beloven vanaf volgende week weer tropische temperaturen en dan wordt er vanzelfsprekend volop verkoeling gezocht. Daarbij loert vooral erg dichtbij groot gevaar.

De meeste kinderen tot 12 jaar verdrinken namelijk in of rond huis, in bijvoorbeeld het bad of een vijver. Jaarlijks gaan honderden kinderen te langdurig kopje onder. Dat leidt tot ongeveer 9 dodelijke slachtoffers per jaar. Vorig jaar kwam onder meer een 2-jarige dreumes om het leven nadat hij met zijn fietsje in het water terechtkwam. In 2013 overleden zelfs twee 2-jarigen doordat ze in een tuin in een vijver belandden.

Vooral jongetjes

Opvallend is dat het voornamelijk jongetjes zijn die verdrinken. In 2013 waren het zelfs alleen maar ventjes die deze tragische dood stierven. Overigens zijn hier niet de kinderen meegerekend die overleden doordat ze door een auto-ongeluk in het water belandden.

Het aantal kinderen dat in een ziekenhuis wordt opgenomen of behandeld moet worden op een eerste hulppost ligt rond de 200. De stichting Veiligheidnl denkt echter dat een tienvoud van dat aantal bijna verdrinkt, maar nog net niet naar een ziekenhuis gebracht hoeft te worden.

Het is een nachtmerrie voor ouders. In een split second kan het gebeurd zijn. Je kind gaat kopje onder en zinkt gelijk naar de bodem. In helder zwemwater kun je er dan nog snel bij zijn, maar vooral in natuurwater kan het tot vreselijke drama’s leiden.

Onder water

Zo kwam vorig jaar een 11-jarig jochie uit Heerewaarden om het leven na een zwempartij in de Maas. Plotseling verdween hij onder water. Alhoewel er intensief werd gezocht, werd hij pas na een uur levenloos gevonden.

Lees ook: Is ‘spookbaby’ 100 jaar eerder verdronken meisje

Maar ook in en rond huis is het dus opletten geblazen. Vooral kinderen tot 5 jaar verdrinken in bad en vijvers, hoe ondiep die soms ook zijn. Voorover vallen is al genoeg om te stikken. Ook als het kind gered wordt van de dood, kan het langdurige zuurstoftekort dramatische gevolgen hebben. Door hersenbeschadiging kunnen dan allerlei functies uitvallen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Let op: kinderen verdrinken vooral in vijver in tuin
Sluiten