Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 2 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Les over loverboys verplicht op scholen’

Voorlichting over loverboys zou standaard in het lespakket op scholen moeten zitten. Dat zegt Ellen de Ruiter van Fier, een expertisecentrum dat zich onder meer specialiseert in loverboyproblematiek en een van de twee opvanghuizen voor slachtoffers bestiert.

Sexting

Op dit moment krijgen leerlingen in het middelbaar- en basisonderwijs vooral voorlichting wanneer de school daarvoor aanklopt bij een organisatie, die daarin gespecialiseerd is. Dat moet anders, aldus De Ruiter. „Elke school zou dit thema moeten behandelen. En dan niet alleen over loverboys, maar ook wat de gevolgen zijn van sexting en seksueel getinte handelingen voor een webcam. Veel van de problemen van slachtoffers die bij ons aankloppen, zijn ontstaan uit internetcontacten. Docenten moeten ook getraind moeten om problemen te signaleren.”

Valkenburg

Het onderwerp loverboys is sinds deze week weer volop in het nieuws nu bekend is dat een 16-jarig meisje volgens justitie misbruikt is door mogelijk tachtig mannen. Dat gebeurde in oktober 2014 onder meer in een hotel in het Limburgse Valkenburg. Bij een inval in dat hotel werd de 21-jarige vermeende loverboy gearresteerd. De mannen moeten zich binnenkort verantwoorden.

Pesten

De vorm van voorlichting die De Ruiter, ook (mede-)auteur van De Kleine Gids voor Signalering en Behandeling van Slachtoffers van Loverboys en het boek Mensenhandelaren het liefst op scholen zou zien, is een themaweek waarin alle facetten worden besproken. „Pesten hoort daar ook bij. Veel van de meisjes die bij ons komen, zijn vroeger gepest. Kinderen moeten gewezen worden wat pesten voor gevolgen kan hebben.”

Overal

Scholen die zeggen dat vaste voorlichting in het lespakket niet nodig is omdat het op hun school toch niet voorkomt, steken volgens De Ruiter de kop in het zand. „De realiteit is dat het overal voorkomt. Van de grote steden tot in de kleine dorpen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Les over loverboys verplicht op scholen’
Sluiten