Metro
Metro Nieuws 27 jun 2015 / 09:15 uur

Kwart lessen gegeven door onbevoegde leraar

Op middelbare scholen wordt niet altijd les gegeven door leraren die daar het juiste diploma voor hebben. Volgens RTL Nieuws staat er in bijna een kwart van alle lessen een leraar voor de klas zonder het juiste diploma. Dat blijkt uit cijfers van het minsterie van Onderwijs over het schooljaar 2013-2014.

Diploma

Voor ruim 77 procent van de lessen geldt dat de leraar wel over het juiste diploma beschikt. Bijna 16 procent wordt gegeven door leraren zonder diploma en 6,7 procent door leraren die hun papiertje bijna hebben. Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat leerlingen die veel les krijgen van onbevoegde leraren, lager scoren op hun examens.

Lees ook: Derde van lessen door onbevoegde docenten

Het aantal onbevoegde lessen is in twee jaar met 1,1 procent gedaald. Toch krijgen nog veel leerlingen les van onbevoegde docenten. Vooral op het vmbo staan veel leraren zonder de juiste papieren voor de klas, zo bleek uit eerder onderzoek.

Onderwijsbond

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft eerder al laten weten er niet blij mee te zijn dat leraren onbevoegd voor de klas staan, maar erkende ook dat het soms niet anders kan. De bond stelde vorig jaar dat het merendeel van de middelbare scholen niet transparant is over het aantal leraren dat zonder lesbevoegdheid voor de klas staat.

Staatssecretaris Sander Dekker streeft ernaar dat alle leraren in 2017 bevoegd zijn om les te geven. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwart lessen gegeven door onbevoegde leraar
Sluiten