Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 18 jun 2015 / 08:27 uur

Kapper, ov, pleisters en seks zijn straks duurder

Het vaak onbegrijpelijke belastingstelsel moet van het kabinet op de schop. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft met de regeringspartijen VVD en PvdA een plan uitgewerkt. Een van de voornemens is om het lage btw-tarief af te schaffen, behalve voor ‘primaire levensmiddelen’ zoals voedsel. Met de miljarden aan extra belasting worden vervolgens de ‘lasten op arbeid’ verlaagd, waardoor het nettosalaris van iedereen omhoog gaat. Hierdoor heb je dan weer meer geld te besteden. Maar waar ga je dan meer voor betalen?

1 Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer valt nu onder het lage btw-tarief van 6 procent. Als dit verdwijnt, wordt het duurder om te reizen met de trein, bus, tram, metro, taxi, tukuk, fietstaxi en veerboot. Het kaartje om de fiets mee te nemen in de trein of veerboot gaat zelfs omhoog als er 21 procent btw op wordt geheven. Ook iemand naar zijn laatste rustplaats of crematie brengen met een begrafenisauto wordt duurder.

2 Fietsenmaker
Band plakken, ketting smeren of zadel verstellen van de (elektrische) fiets wordt duurder als het lage btw-tarief wordt afgeschaft. Voor reparaties van snorfietsen, bromfietsen en bromscooters verandert er niets. Daar moest de fietsenmaker al het hoge btw-tarief voor rekenen.

3 Kapper
Zeker in de grote steden is knippen, wassen, föhnen, verven, permanenten, scheren en trimmen van baarden bij de kapper niet altijd even goedkoop. En dit wordt er met het hoge btw-tarief niet beter op. Kappersvereniging ANKO vreest een wildgroei aan ‘thuiskappers’ die voor spotprijsjes aan het beunhazen slaan als het lage btw-tarief voor de kapper verdwijnt.

4 Huishoudelijke klusjes
Iemand inhuren om de woning schoon te maken terwijl jij aan het werk bent, wordt met verhoogd btw-tarief prijziger. Dat geldt ook voor klusjes aan de woning die ouder is dan 2 jaar, zoals een verbouwing, herstelwerk, schilderen, stukadoren, behangen en zelfs tuinaanleg en -onderhoud.

5 Genees- en hulpmiddelen
Ook de zorgkosten gaan stijgen. Pillen, poeders, tabletten, capsules, zalven, gels, crèmes, drankjes, injectievloeistoffen, gevulde injectiespuiten en gevulde vernevelaars: ze worden allemaal duurder. Net als pleisters, watten en gaas. Hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden, diabetici en ouderen vallen straks ook onder het hoge btw-tarief.

6 Seks
Aan het bedrijven van de liefde hangt straks een hoger prijskaartje, als alle anticonceptiemiddelen straks niet meer onder het lage belastingtarief vallen. Duurder worden: de condooms, anticonceptiepil, het spiraaltje en pessarium plus zaaddodende pasta. De prijs van tampons en maandverband gaat overigens ook omhoog, omdat het lage btw-tarief van geneesmiddelen verdwijnt.

7 Dagje/avondje uit
De bioscoop, een concert en het museum verdwijnen uit het lage btw-tarief. Dat geldt ook voor de dierentuin, een rondje in de reuzenrad op de kermis, het circus, De Efteling en alle andere attractieparken. Zelfs een wedstrijdje, Ajax, Feyenoord of PSV wordt duurder.

8 Sporten
Niet alleen sport in het stadion of de zaal kijken, ook het prijskaartje van zelf sporten gaat omhoog. In het zwembad wordt zwemmen niet alleen duurder, maar ook zwangerschapszwemmen, therapeutisch zwemmen, stoombaden, bubbelbaden en de sauna.

9 Boeken/tijdschriften en kranten
Romans, thrillers en schoolboeken worden duurder, als boeken niet meer onder het lage btw-tarief vallen. Dat geldt ook voor boeken lenen bij de bibliotheek. Net als elk periodiek dat minstens driemaal per jaar verschijnt. Van Donald Duck tot Privé en van het AD tot de Volkskrant. Vooral de krantenwereld zit niet te wachten op hogere prijzen voor het toch al steeds kleiner wordende abonneebestand.

10 Schoenmaker/schaatsenslijper
Schoenzool repareren, gebroken hak herstellen of nieuwe veters vallen nu onder het lager btw-tarief van 6 procent. Dat wordt 21 procent, net als andere klusjes waar je vaak bij de schoenmaker voor terecht kunt. Denk aan: het slijpen van schaatsen, huissleutel kopiëren, het repareren van inline skates, leren meubels of het zadel voor het paard of pony.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kapper, ov, pleisters en seks zijn straks duurder
Sluiten