Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 9 jun 2015 / 08:44 uur

Kankermedicijn groeit in tuin, oproep: lever het in

De taxushaag, een heg met naalden en rode besjes, staat bij menig Nederlander in de tuin. Maar wat veel Nederlanders niet weten, is dat het snoeisel zeer waardevol is. De giftige taxushaag bevat namelijk de stof baccatine, een basisgrondstof voor chemotherapie. En die stof is hard nodig om kankerpatiënten te behandelen.

Stichting Vergroot de Hoop roept daarom iedereen met een taxushaag op het snoeisel op te vangen en naar de gemeente te brengen. Vanaf volgende week staan bij 185 deelnemende gemeenten speciale bakken waarin het ‘snoeiafval’ van de haag gedoneerd kan worden. „Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor 1 chemotherapiebehandeling”, zegt projectleider Monique Zeeuw. „Vanaf 15 juni tot en met 31 augustus kan het snoeisel gedoneerd worden. Dit is de beste snoeiperiode, omdat de concentratie van de stof baccatine nu het hoogst is.”

België

In België wordt al een tiental jaar het snoeisel van de taxushaag uit tuintjes verzameld voor kankermedicijnen, maar in Nederland startte dit project pas vorig jaar. „Toen deden 90 gemeenten mee, inmiddels zijn we gegroeid naar 185 gemeenten en de brancheorganisatie van hoveniers heeft zich dit jaar ook aangesloten”, zegt Zeeuw. „Vorig jaar haalden we samen met België taxussnoeisel op voor ruim 10.000 chemobehandelingen, waarvan Nederland ongeveer voor 400 behandelingen zorgde. Dit jaar hopen we zeker op het driedubbele.”

Lees ook: Twee meisjes steunen elkaar in strijd tegen kanker

Natuurlijk

Volgens Zeeuw kan er nooit te veel worden opgehaald. „Mensen met kanker kunnen behandeld worden met een chemokuur die uitsluitend bestaat uit chemische stoffen en met een chemo waarin een natuurlijke stof zit, hier hebben we de stof uit de taxushaag voor nodig. Uit onderzoeken is gebleken dat de natuurlijke variant in sommige gevallen beter werkt”, zegt Zeeuw.

„Deze plant is in het wild erg zeldzaam geworden. De plant groeit extreem langzaam, maar in Nederland is het gelukkig een traditie om de taxus massaal als haagplant aan te planten. Wij zijn dus de uitverkoren regio om deze basisgrondstof voor chemotherapie te verzamelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kankermedicijn groeit in tuin, oproep: lever het in
Sluiten