Metro
Metro Nieuws 21 jun 2015 / 14:15 uur

‘IS heeft bommen geplaatst in Palmyra’

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft bommen en mijnen geplaatst in het centrum van de Romeinse stad Palmyra in Syrië. Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Het is onduidelijk met welk doel IS dat zou hebben gedaan. Vermoed wordt dat de terreurbeweging de bommen heeft geplaatst als dreigement om regeringstroepen op afstand te houden. Er gaan ook stemmen op die beweren dat IS de stad wil vernietigen.

Tirannie en terreur

Eind mei waren er al geruchten dat IS de historische stad verwoestte. IS plaatste daarop foto’s online, waarop te zien was dat de ruïnes nog intact waren. Aanhangers van IS vernietigden in de weken voorafgaand aan de inname van Palmyra al veel cultureel erfgoed in Syrië en Irak. In laatstgenoemd land vernielde de beweging eeuwenoude beelden in het museum van Mosul.

Lees ook: IS sloopt onschatbare antieke beelden in Mosul

Palmyra, ook wel Tadmur genoemd, staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze organisatie zette de stad in 2013 op de rode lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat de plunderingen en geweld van de Syrische burgeroorlog schade aan de ruïnes had toegebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘IS heeft bommen geplaatst in Palmyra’
Sluiten