Invasie van exoten in Nederland
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F06%2F04b862bfc45b603c796ab08646ac9047-1434984681.jpg)
Exotische diersoorten zitten achter hun inheemse soortgenoten in Nederland aan. De inheemse varianten worden bedreigd met uitsterven, of dusdanig op de huid gezeten dat de populatie (in rap tempo) afneemt. Onlangs brachten onderzoekers van Naturalis en Ravon naar buiten dat dit lot ook dreigt voor de kamsalamander. Hij wordt momenteel door zijn Italiaanse ’neef’ verdrongen. Maandag dook de snuitkever uit Oost-Europa op om nooit meer te vertrekken uit onze tuinen en het stedelijk groen. Welke indringers steken nog meer de landsgrenzen over om hier een plek te veroveren ten koste van hun Nederlandse familie? Roy Kleukers van Naturalis noemt er een paar.
Grijze eekhoorn
Foto: Raymond Wambsgans/ Flickr.com
„De inheemse rode eekhoorn wordt verdreven door meerdere exotische eekhoorns die in Nederland voorkomen, waaronder de grijze. In Groot-Brittannië heeft de grijze eekhoorn de rode al verdreven. Dat zou ook zomaar hier kunnen gebeuren. Het grijze beestje draagt een dodelijk virus bij zich waar het zelf niet ziek van wordt, maar de rode wel.”
Amerikaanse rivierkreeft
Foto: Ted van den Bergh/ Flickr.com
„De Europese rivierkreeft is bijna helemaal uitgeroeid. Alleen in een gebied in de buurt van Arnhem komen rivierkreeften nog voor. De rode en de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft zijn in Nederland geïntroduceerd voor consumptie en voor het houden in terraria. Zo zijn ze in onze wateren terechtgekomen. Ze hebben onder de inheemse rivierkreeftpopulatie een ziekte verspreid en die heeft aardig huisgehouden.”
Aziatisch lieveheersbeestje
Foto: Jonas Wagner/ Flickr.com
„Het veelkeurige Aziatische lieveheersbeestje is naar Nederland geïmporteerd als biologische bestrijder van bladluis. Lieveheersbeestjes konden echter zo goed gedijen dat ze in korte tijd het hele land hebben veroverd. Dit kan een probleem gaan vormen voor het inheemse lieveheersbeestje. Daar lijkt het sterk op. Uitheemse soorten die hier goed kunnen gedijen, vermeerden zich razendsnel, omdat er geen natuurlijke vijanden zijn. Ze hebben in het begin vrij spel.”
Japanse oester
Foto: Roy Kleukers/ Flickr.com
„De Japanse oester komt op veel plekken langs de Nederlandse kust voor. Onder meer op oesterbanken in de Waddenzee. Hierdoor kan de Nederlandse oester zich daar niet meer vestigen. De competitie met onder meer inheemse oesters, mosselen, kokkels en andere organismen kan ’moordend’ zijn. De afgelopen jaren hebben Japanse oesters zich behoorlijk vermeerderd. Als de Nederlandse oester ergens niet zit, grijpen de Japanners hun kans.”
Amerikaanse ribkwal
Foto: Eric Kilby/ Flickr.com
„De Amerikaanse ribkwal komt in grote dichtheden voor langs de kust. Zij hebben andere soorten helemaal weg geconcureerd. Hele gemeenschappen zijn verdwenen. Door de massale aanwezigheid van ribkwallen kunnen ze hele ecosystemen domineren. Ze nemen grote hoeveelheden plankton tot zich en kunnen zich met een enorme snelheid voortplanten. Grote concentraties aan plankton, larven, viseieren en sperma kunnen in korte tijd zeer sterk afnemen.”