Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 17 jun 2015 / 09:36 uur

Ik ga op vakantie naar Griekenland, wat nu?

Terwijl de spanning rond de Griekse schuldenkwestie oploopt, staan tal van Nederlanders op het punt naar dit populaire land af te reizen voor een heerlijk onbezorgde zomervakantie. Maar wordt deze vakantie wel zo onbezorgd als gehoopt, nu een Grieks ‘bankroet’ dreigt? Econoom Mathijs Bouman adviseert: „Neem wat extra cash mee.”

Lees ook: En wéér dreigen bluffende Grieken failliet te gaan

Moeten vakantiegangers naar Griekenland zich zorgen maken?
Nee. Maar besef wel: het is geen doodnormaal euroland. Er zijn grote financiële problemen en vakantiegangers doen er daarom goed aan wat extra cash mee te nemen. Mochten de pinautomaten leeg zijn, dan ben je voorbereid.

Misschien toch beter die vakantie naar Griekenland annuleren?
Nee. En sterker nog; als Nederlanders nog twijfelen over hun vakantiebestemming zou ik zeggen: ga lekker naar de Griekse zon. Toeristische euro’s zijn goed voor het land. Geniet van de goedkopere restaurants. Ga op vakantie zoals je tien jaar geleden deed, toen rekenden we ook niet op geldautomaten op elke hoek van de straat. Er is geen reden tot paniek. Er kunnen spannende dingen gebeuren, ja. Maar die kans is er al 3 jaar. In 2012 heb ik al eens gezegd dat het niet onverstandig is contant geld mee te nemen naar Griekenland. Voor de zekerheid.

Maar wat als Griekenland failliet gaat?
Een land kan technisch gezien niet failliet gaan. Veel mensen noemen het wel zo, maar landen gaan niet failliet. Als een land zijn schulden niet meer kan aflossen heet dat in het Engels een ‘default’. Zo ver is het nog niet met Griekenland, maar als dat gebeurt, is een van de gevolgen dat de Griekse banken geen geld meer kunnen lenen van de Europese Centrale Bank. De pinautomaten kunnen dan niet meer worden gevuld. Ambtenaren zouden dan kunnen worden uitbetaald in een soort briefjes waarop staat: zodra er weer euro’s zijn, krijg je 100 euro. Dit gebeurde ook in Californie, waar een soort tijdelijk noodgeld ontstond. En dat kan weer gevolgen hebben voor de euro.

Mochten die pinautomaten leeg zijn, kunnen Nederlanders dan nog met pin of creditcard betalen?
Ja in principe wel. Pinautomaten die leeg zijn, staan los van het girale verkeer. Maar alles kan veranderen in een financiele crisissituatie. Bijvoorbeeld als banken onderling dingen met elkaar gaan verrekenen. Als een Nederlander in Griekenland pint, moet een Nederlandse bank geld overmaken naar een Griekse bank.

Op welke termijn zou Griekenland ‘failliet’ kunnen worden verklaard?
Dat is niet te voorspellen. Je kan een agenda maken met data van belangrijke financiele momenten, maar telkens loopt het toch weer anders. De eerstvolgende belangrijke datum is nu 30 juni. Dat is de einddatum waarop Griekenland beroep kan doen op het geld uit het officiële hulpprogramma. Er ligt nog een resterende 7.2 miljard euro in de kluis die Griekenland kan lenen. Maar alleen als het land zich aan afspraken houdt, wat nu niet het geval is. Als ze dit geld niet krijgen kunnen ze het IMF niet terugbetalen. Het IMF wordt dan boos, maar geeft nog 30 dagen uitstel. Dan zijn we weer een maand verder en zou het land ‘in gebreke’ kunnen worden gesteld oftewel: een ‘default’. maar dat verwacht ik niet.

Lees ook: Boze Grieken: We betalen IMF-lening gewoon terug

Merken vakantiegangers iets van een bedrukte sfeer in het noodlijdende land?
Het land heeft problemen, die kan je niet onder stoelen of banken steken. Maar waarschijnlijk zal er in Athene meer van te merken zijn dan op de Griekse stranden. De werkloosheid is hoog en er heerst armoede onder gepensioneerden. Dat zou een vakantieganger kunnen merken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ik ga op vakantie naar Griekenland, wat nu?
Sluiten