Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 30 jun 2015 / 11:23 uur

Hond in auto laten? Na een uur is het 60 graden

Het wordt bloedheet en ondanks alle waarschuwingen zijn er nog altijd mensen die dan ‘eventjes’ hun hond of zelfs slapend kind in een auto achterlaten.

Bedenk daarbij dan het volgende: in een stilstaande auto kan de temperatuur oplopen tot wel 60 graden! Dat ‘kookpunt’ is al bereikt na ongeveer een uur als het buiten 35 graden is, en dat gaat het worden de komende dagen.

Lees ook: Alles wat je nog niet wist over zonnebrandcrème

Wie daarom denkt even snel een boodschapje te doen en hond of kind in de wagen achter te laten, moet zich realiseren dat het boodschapje net even wat langer kan duren, of erger: er overkomt jezelf iets en de achterblijvers kunnen de auto niet uit.

Na 10 minuten 40 graden

Bij een buitentemperatuur van 29 graden is het na 10 minuten in een stilstaande auto al 40 graden, zo laat de Verkeersinformatiedienst (VID) weten. En de temperatuur loopt binnen een halfuur vervolgens al op naar boven de 50 graden.

Na een uur is het al helemaal niet meer te harden met temperaturen die dus de 60 graden aantikken. Bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden, wordt die 60 graden ook daadwerkelijk gehaald.

Lees ook: Kwik kan zaterdag tot Nederlands record stijgen

En dat is voor baby’s en honden ondraaglijk. Vooral de dieren worden nog vaak achtergelaten. Maar honden kunnen niet zweten en doen dat door middel van gehijg. En juist dat betekent een extra inspanning die het hart bij dergelijke temperaturen niet kan verdragen.

Amper twee weken geleden kwam een Franse bulldog op die manier aan zijn einde. Een omstander zag het dier bij het Spaarnegasthuis in Haarlem in een auto waarvan de ramen slechts op een kier stonden en belde de politie en de dierenambulance. Daarna sloeg deze persoon een ruitje van de auto in om de hond te redden. Reanimatie mocht echter niet meer baten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hond in auto laten? Na een uur is het 60 graden
Sluiten