Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 23 jun 2015 / 09:10 uur

Hawaï verhoogt minimumleeftijd roken naar 21

De gouverneur van Hawaï David Ige heeft vrijdag een wetsvoorstel ondertekend waardoor de wettelijke leeftijd om te mogen roken per 1 januari 2016 wordt verhoogd naar 21 jaar. In de meeste Amerikaanse staten ligt de minimumleeftijd op 18 jaar, slechts een enkele staat hanteert een minimum van 19 jaar. Dat meldt CBS News.

Verbod

De maatregel wordt ingevoerd om te voorkomen dat adolescenten traditionele of elektronische sigaretten bezitten, kopen of roken. Tientallen lokale overheden hebben soortgelijke verboden, waaronder Hawaii County en New York City.

“De minimumleeftijd verhogen zal helpen het gebruik van tabak onder jongeren te verlagen en zal de kans verhogen dat onze kinderen opgroeien zonder tabak”, zo verklaarde Ige. Op Hawaï geldt voor 86% van de rokers dat ze al voor hun 21ste zijn begonnen met roken.

Lees ook: Minimumleeftijd kopen sigaretten naar 18 jaar

De directeur van de coalitie voor een tabaksvrij Hawaï, Jessica Yamauchi, verwacht dat de maatregel een “enorme impact” zal hebben. “Door de toegang tot tabak daadwerkelijk te beperken, zal deze verslaving in toom worden gehouden”, stelt ze.

Oneerlijk

Toch zijn er ook tegenstanders van de maatregel. Zo is democraat Angus McKelvey van mening dat het krom is dat een veteraan die terugkeert uit militaire dienst, kan worden verboden een sigaret op te steken. “Ik kan niet tegen sigarettenrook, het is walgelijk. Maar iemand zeggen dat hij oud genoeg is zijn land te verdedigen, met het risico gedood te worden, kun je niet zeggen dat hij te jong is voor een sigaret”, oordeelt hij. “Je bent wel een geëmancipeerde volwassene in de ogen van de grondwet, maar je kunt geen sigaret krijgen.”

Lees ook: Verkopers e-sigaret blij met leeftijdsgrens

Personen die de regels verbreken, zullen de eerste keer een boete krijgen van 10 dollar. Daaropvolgende overtredingen worden bestraft met 50 dollar boete of een verplichte taakstraf.

Ige zette vrijdag ook zijn handtekening onder een wetsvoorstel dat roken in parken en op stranden verbiedt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hawaï verhoogt minimumleeftijd roken naar 21
Sluiten