Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 21 jun 2015 / 12:58 uur

Grieks gepoker met euro bereikt maandag climax

Maandag wordt duidelijk wat het Griekse pokerspel met Europa heeft opgeleverd: extra miljarden of een faillissement voor het noodlijdende euroland. De Griekse premier Alexis Tsipras hoopt dat zijn Europese collega’s zullen buigen op een speciale top in Brussel. Die kans lijkt klein. „Stop met het spelen van spelletjes”, waarschuwde EU-president Donald Tusk vrijdag. „Dit is realiteit, die grote gevolgen voor de Griekse bevolking kan hebben.” Wat kan er maandag allemaal gebeuren?

1 Griekenland en Brussel sluiten een akkoord
Tsipras presenteert tijdens de eurotop de lang geëiste maatregelen om de Griekse schulden terug te dringen en de staatsfinanciën op orde te krijgen. In ruil voor de bezuinigingen krijgt Griekenland nieuwe miljarden van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het huidige noodprogramma loopt aan het einde van de maand af. Voor nieuwe steun moeten de Grieken een nieuw bezuinigingsplan presenteren en een flinke afbetaling doen.

Kans? 50%
Tijdens zijn verkiezingscampagne zei Tsipras dat hij niet gaat bezuinigen en alle doorgevoerde hervormingen terugdraait. Die belofte maakt hij sinds zijn aantreden in januari waar. Tsipras beloofde Brussel eerder hervormingen voor een ‘overbruggingskrediet’ van vier maanden, maar beweerde thuis dat hij het geld gratis had gekregen. Maandag wordt duidelijk hoe ver de Griekse premier het durft te spelen.

Lees ook: Ik ga op vakantie naar Griekenland, wat nu?

2 Griekenland en Brussel sluiten geen akkoord
Dan is de Griekse schatkist binnen anderhalve week volledig leeg. Het eerste probleem ontstaat met schuldeiser IMF, dat een flinke afbetaling verwacht en het woord ‘wanbetaling’ niet wil horen. Als Griekenland officieel failliet is, krijgen de vele ambtenaren in het land geen salaris meer, en worden uitkeringen en pensioenen niet langer verstrekt. Een verblijf in de eurozone wordt dan heel moeilijk. In tegenstelling tot 2012, zou het Europese bankwezen een Grieks faillissement nu moeten kunnen opvangen. Of het land bij een ‘Grexit’ in de Europese Unie mag blijven is ook hoogst ongewis. Onduidelijk wordt of Nederland dan ooit nog iets terugziet van de 20 miljard euro waarmee een Grieks faillissement eerder werd afgewend.

Kans? 60%
Het scenario dat geen van de eurolanden altijd wilde, lijkt vooralsnog het meest waarschijnlijke. Geen van de Europese regeringsleiders kan zijn eigen kiezers uitleggen dat er (opnieuw) concessies worden gedaan. Dat geldt voor zowel de Griekse, als de regeringen uit andere eurolanden. De meeste landen lijken het constante gedoe met Athene inmiddels vooral heel erg zat te zijn en spreken zelfs openlijk over een Grexit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in het reisadvies voor Griekenland zelfs al dat het verstandig is extra cashgeld mee te nemen.

3 Griekenland gaat al voor de eurotop failliet
De Grieken wachten niet tot de banken dinsdag mogelijk niet meer open gaan, en stoppen elke cent die ze nog hebben thuis in een oude sok. Deze maand is al 4 miljard euro bij de Griekse banken gepind, waarvan de helft vorige week in slechts enkele dagen. Om ervoor te zorgen dat de banken in Griekenland maandag nog open kunnen, zou de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag al 3 miljard euro aan noodsteun hebben verleend. Als maandag een totale bankrun uitbreekt en buitenlandse bedrijven en investeerders massaal de benen nemen, kan een Grieks faillissement sneller dan gedacht plaatsvinden.

Kans? 40%
Een terugkeer naar de drachme klinkt weinig Grieken positief in de oren, omdat deze munt bij een staatsbankroet amper nog iets waard zal zijn. Berichten over omvallende banken zullen als een katalysator werken bij de onrust. Bezwerende woorden van Tsipras over een naderende oplossing kunnen dit voor een groot deel voorkomen.

Griekenland is niet bereid om over pensioenen te pratenhttp://www.nu.nl/economie/4068777/grieken-niet-bereid-snijden-in-pensioenen.html

Gepostet von Argus am Dienstag, 16. Juni 2015

Reageer op artikel:
Grieks gepoker met euro bereikt maandag climax
Sluiten