Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 jun 2015 / 10:50 uur

‘Grieken toch bereid tot flinke concessies’

De Griekse regering is bereid heilige huisjes omver te schoppen om ook na 30 juni financiële hulp te krijgen van schuldeisers. Het vervroegde pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en rijke Grieken kunnen een extra belastingaanslag verwachten.

Dat meldden Griekse media maandag. Premier Alexis Tsipras diende afgelopen weekeinde een nieuw voorstel in dat maandag op een speciaal ingelaste eurotop wordt besproken. De ontmoeting in Brussel wordt gezien als een van de laatste mogelijkheden om een akkoord te bereiken en een bankroet van Griekenland af te wenden.

Lees ook: Grieks gepoker met euro bereikt maandag climax

Onduidelijk

Details over wat Tsipras de ‘definitieve oplossing’ noemde, zijn niet bekendgemaakt. De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, liet wel al weten dat het voorstel een ‘goede basis’ vormt voor de eurotop. Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) sprak van ‘serieuze’ voorstellen, die optimistisch stemmen.

De leiders van de eurolanden komen maandag vanaf 19.00 uur bijeen. Die top wordt vanaf 12.30 uur voorafgegaan door een overleg van de ministers van Financiën, verzameld in de eurogroep.

Opluchting

Op de aandelenmarkt in Athene werd maandagochtend met opluchting gereageerd op de vooruitgang die afgelopen weekeinde is geboekt in de discussies tussen Griekenland en zijn schuldeisers. De belangrijkste Griekse beursgraadmeter schoot meer dan 7 procent omhoog.

Reageer op artikel:
‘Grieken toch bereid tot flinke concessies’
Sluiten