Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Een op de vijf aangiftes gaat de prullenbak in’

Eén op de vijf aangiftes bij de politie wordt niet nader onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek deed bij ruim 360.000 aangiftes die in bijna twee jaar tijd bij de politie binnenkwamen. Volgens RTL gebeurt dit ook bij misdrijven die voor slachtoffers zeer ingrijpend zijn, of waar een dader in beeld is.

Opheldering

Bij 37 procent van alle aangiftes (134.000) wordt de zaak opgehelderd. Er zijn één of meerdere verdachten aangehouden en die moeten vervolgens voor de rechter verschijnen of worden op een andere manier gestraft. Vooral bij ernstige zaken, zoals moord, doodslag en zware mishandeling, lukt het de politie daders op te sporen.

Maar bij het merendeel van de aangiftes blijft het misdrijf onopgelost. Bij 42 procent (153.000) start de politie wel een onderzoek, maar zijn er uiteindelijk te weinig aanknopingspunten om een dader te vinden.

Autodiefstal

Uit de cijfers blijkt dat vooral autodieven weinig hebben te vrezen van de recherche. Van de aangiftes van autodiefstal werd driekwart – dat zijn er 17.000 – vrijwel direct aan de kant geschoven. Bij woningbraak zouden 35.000 aangiften direct de prullenbak in zijn verdwenen. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie staat dat in principe naar elke aangifte van woninginbraak onderzoek moet worden ingesteld, zo stelt RTL.

Volgens de politie trekt RTL Nieuws onjuiste conclusies op basis van de verkregen gegevens. Het aangifteregistratiesysteem BOSZ zou niet geschikt zijn om prestaties te meten, zegt de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Een op de vijf aangiftes gaat de prullenbak in’
Sluiten