Puck Roest
Puck Roest Nieuws 3 jun 2015 / 07:31 uur

De vijf meest veilige fietssteden

De gemiddelde Nederlander brengt flink wat tijd door op de fiets. Zeker voor kortere afstanden binnen steden is de tweewieler favoriet. Veel steden werken er dan ook hard voor om het fietsklimaat zo veilig mogelijk te maken. Bovendien is fietsen goed voor het milieu én de gezondheid.

Elke jaar worden de meest veilige fietssteden gerangschikt in de Copenhagenize Design Company’s Index. Op basis van de gegevens van 122 steden, werd er een top 20 gevormd. Metro heeft de vijf meest veilige steden voor je op een rij gezet. Er staan maar liefst drie Nederlandse steden in de top 5.

Lees ook: Amsterdam klopt Kopenhagen als fietsstad

1 Kopenhagen
Normaal gesproken staat Amsterdam op nummer 1 in deze index. Ondanks dat de stad meer punten haalde dan vorig jaar, won Kopenhagen de nek-aan-nekrace met bonuspunten van Amsterdam.

2 Amsterdam
Onze hoofdstad is, net als veel andere Nederlandse steden, niet bezig met vernieuwing maar enkel onderhoud van het fietsklimaat. Amsterdam staat dan ook vooral op de tweede plek door alles wat er al gedaan is voor fietsers. Volgens de index zou Amsterdam een voorbeeld kunnen nemen aan Kopenhagen en zich meer moeten focussen op innovatie.

3 Utrecht
De Domstad staat dit jaar opnieuw op de derde plek en is nog steeds een goed voorbeeld voor andere kleinere fietssteden. Zeker het nieuwe ontwikkelingsproject waarbij Utrecht aantrekkelijker en toegankelijker moet worden, is een stap in de goede richting. Het parkeren van de fietsen is net zoals veel andere steden nog steeds een groot probleem.

4 Straatsburg
De ‘half-Duitse’ stad is een nieuwkomer in de lijst en is hard bezig met de ontwikkeling van een veilig fietsklimaat in de stad. De Franse stad heeft een hoop bereikt in korte tijd en heeft meer dan 500 kilometer aan fietspaden aangelegd in en rondom het centrum.

5 Eindhoven
De Brabantse stad is van de achtste naar de vijfde plek gestegen. Vooral de Hovenring, de zwevende fietsrotonde boven de Heerbaan, wordt gezien als het meest innovatieve project in de stad. Als het lukt om dit bijzondere project helemaal werkend te krijgen, zal Eindhoven de komende jaren alleen maar blijven stijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
De vijf meest veilige fietssteden
Sluiten