Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 24 jun 2015 / 11:14 uur

Criminelen smullen van enorme leegstand winkels

Nederland heeft winkel- en bedrijfsruimte voor 40 miljoen klanten. Dat betekent dus dat meer dan de helft er nutteloos bij ligt. De enigen die daar van profiteren zijn criminelen.

Waar voorheen bloeiende handel werd bedreven, is door de economische crisis en het internetwinkelen, vandaag de dag het enige dat bloeit in de winkelpanden de hennepplant.

Verder vindt er illegale bewoning plaats en zijn er illegale opslagplaatsen van gevaarlijke stoffen en worden er xtc-laboratoria in de lege gebouwen gevestigd.

”Ons totaal aantal vierkante meters bedrijven, winkels en kantoren, is geschikt voor 40 miljoen Nederlanders,” zegt Herman Idema, directeur Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen, tevens docent Economie & Ondernemerschap in het blad Secondant. ”Schaarste creëert waarde, er is geen markt voor alle leegstaande panden.”

Energieverspillend

Bijkomend probleem is dat een derde van de leegstaande winkel- en bedrijfspanden nooit meer verhuurd gaat worden, omdat de ruimtes te groot en energieverspillend zijn. Deskundigen stellen dan ook voor om slooppremies aan eigenaren aan te bieden, zodat die worden gestimuleerd hun eigendommen met de grond gelijk te maken. ”Lege plekken is nog altijd beter dan verloederde gebouwen”, is de motivatie.

Vooral hennepteelt in leegstaande panden is een ware plaag voor Nederland. Tienduizenden planten worden door heel Nederland gekweekt op plaatsen waar voorheen fietsenwinkels zaten of magazijnen waren gevestigd. Dat brengt levensgevaarlijke situaties voor omwonenden met zich mee, waarbij vooral brand en zelfs explosies op de loer liggen.

Er wordt namelijk ontzettend gerommeld met de stroom. Jaarlijks wordt er voor 200 miljoen euro aan stroom gestolen en dat gaat vanzelfsprekend niet allemaal even veilig.

Muren gesloopt

In Veendendaal werd eind vorig jaar een enorme wietkwekerij opgerold. Muren waren gesloopt en er was een aparte ruimte in het pand gebouwd, zodat je het van buitenaf niet kunt zien. De netbeheerder maakte een berekening van de energiediefstal en berekende de kosten door van het meerwerk hiervan. Dit liep op tot tienduizenden euro’s.

Lees ook: ‘Tuincentra schuldig aan hennepkweek’

Wanneer het niet lukt om dit te verhalen op de verdachten, komen de kosten voor rekening van degene die het energiecontract op zijn naam heeft of de verhuurder van de ruimte. De verhuurder omschreef zijn situatie als ’de hel op aarde’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Criminelen smullen van enorme leegstand winkels
Sluiten