Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 29 jun 2015 / 12:49 uur

Boete voor zwartrijden verdubbeld naar 70 euro

Zwartrijden in het openbaar vervoer kost je binnenkort twee keer zo veel. De boete voor het rijden zonder geldig vervoersbewijs gaat ‘zo snel mogelijk’ van 35 naar 70 euro. Wie niet betaalt, krijgt er automatisch nog eens 15 euro administratiekosten bij, in plaats van de huidige 10.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur verwacht dat het aantal zwartrijders ‘drastisch wordt verminderd’ als de hoogte van de boete is verdubbeld. Hierdoor zullen reizigers het wel uit hun hoofd laten bewust geen kaartje te kopen voor de trein, tram, bus of metro, meent de bewindsvrouw.

Lees ook: Strenge conducteur kan in elke coupé boete geven

Afschrikwekkend

„Bewuste zwartrijders wegen de pakkans en de hoogte van de boete af tegen het voordeel van zwartrijden”, schrijft Mansveld maandag in een brief aan de Tweede Kamer. „Mogelijk wordt het huidige boetebedrag door deze groep nog als onvoldoende afschrikwekkend ervaren.”

Uit cijfers blijkt dat zwartrijders verantwoordelijk zijn voor twee derde van het aantal geweldsincidenten tegen ov-medewerkers. Regeringspartijen VVD en PvdA hadden Mansveld eerder opgeroepen de boetes stevig omhoog te gooien. Twee jaar na de verhoging wordt bekeken of het aantal boetes voor zwartrijden is afgenomen.

(On)bewust

Wel benadrukt Mansveld dat niet alle zwartrijders expres zonder vervoersbewijs rijden. „Er zijn mensen die er regelmatig bewust voor kiezen om onbetaald met trein, tram of bus mee te rijden. Een tweede groep zwartrijders bestaat uit reizigers die per ongeluk vergeten in te checken.”

Voor die laatste groep komt er een coulanceregeling, die bij elk vervoersbedrijf geldt. Hierbij kan slechts een waarschuwing worden gegeven als tijdens een controle op basis van eerdere reisgegevens wordt vastgesteld dat iemand op andere reizen wel in- en uitcheckt en dat er van kwade opzet geen sprake is. Niet alle vervoerders zijn nu zo coulant tegen reizigers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boete voor zwartrijden verdubbeld naar 70 euro
Sluiten