Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 25 jun 2015 / 14:30 uur

Beagles steeds vaker van laboratorium naar baasjes

Hun leven begon niet in een nestje bij een liefdevol gezin, maar in een laboratorium ergens in Nederland. Na gebruikt te zijn als proefdier voor geneesmiddelen hadden ze vaak gedurende hun eerste levensjaar hun ’dienst’ al bewezen. Vroeger kregen deze beagles dan veelal een spuitje. Nu worden steeds meer van deze schattige honden gered van een dood in het lab en wordt er een baasje voor ze gezocht via Stichting Hulp en Herplaatsing Huisdieren (SHHH). „Ze hebben voor ons gediend. Nu verdienen zij een goed leven”, zegt Ed Pols van SHHH.

Druk

Tussen de vijftig en honderd beagles uit het laboratorium vangt het Friese SHHH jaarlijks op. Dit jaar zitten ze al over de honderd honden. In het najaar komen er nog veertig hun kant op. Op dit moment zoeken ze een thuis voor dertien pups van vier tot vijf maanden die nu nog in een laboratorium zitten.

Vaak zijn op deze heel jonge honden al testen gedaan, maar het kan ook ’fokoverschot’ zijn, weet Pols die een groeiend aantal dieren aangeboden krijgt. Niet alleen van laboratoria, maar ook van fokbedrijven die de proefdieren leveren. „Het aantal dierproeven neemt, gelukkig, af en dat kunnen de fokkerijen niet bijhouden”, zegt Pols. „Dit overschot komt ook naar ons toe. Het is een van de redenen dat wij een toename zien. Maar het kan ook zijn dat ze om een bepaalde reden van een hele bloedlijn af willen.”

Lees ook: Proefhonden maken eerste stapjes in vrijheid

Een andere reden voor de toename is dat steeds meer laboratoria SHHH weten te vinden. Voorheen lieten laboratoria proefdieren die ze niet meer kunnen gebruiken inslapen, nu denken ze vaker aan het dier. „Ze gaan zich steeds meer beseffen dat ze ook op een andere manier met proefdieren kunnen omgaan. Stopten ze eerder een paar honden bij elkaar in een hok voor de gezelligheid, tegenwoordig doen ze aan zogeheten kooiverrijking. Er wordt bijvoorbeeld speelgoed in de hokken gelegd en er is meer menselijk contact. Zo worden er op plekken stagiaires aangenomen om met de honden te spelen. Dit komt ook omdat de overheid gelukkig steeds meer eisen stelt.”

Tweede leven

Maar de dieren een ’tweede leven’ gunnen, komt ook steeds meer bij de laboratoriumdirecties op. In het pension waar SHHH de honden voor een vriendenprijsje mag onderbrengen, dierenwelzijnscentrum Adventure, zit momenteel een groep van dertig laboratoriumhonden. Voor de helft is al een nieuwe baas gevonden, voor de andere vijftien is er interesse en worden nu huisbezoeken afgelegd.

Gastouder

Maar een voormalig proefdier krijg je niet zomaar. „Geïnteresseerden moeten verplicht een informatiemiddag volgen en daarna gaan we op huisbezoek om te kijken of ze goed terechtkomen”, zegt Pols. „Een laboratoriumhond heeft meer tijd en aandacht nodig. Normaal groeit een pup op in een gezin en leert daarvan. Ik ben ook gastouder en ik liet gisteren voor het eerst Austin uit. Fietsers en auto’s vindt hij vreselijk eng. Deze honden zijn niets gewend.”

De honden die naar SHHH gebracht worden zijn gegarandeerd gezond, zegt Pols. Gemiddeld zijn ze tussen de acht en achttien maanden oud. „Maar ooit hadden we een groep fokteven van 11 jaar. Het duurde wel langer voordat we voor hen een thuis hadden gevonden. Maar het lukt altijd.”

Deze beagles zoeken nog een baasje:

Wiske Flip Peter Sjimmi Smadar Violet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Beagles steeds vaker van laboratorium naar baasjes
Sluiten