Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 19 jun 2015

Advies bedrijfsarts helpt te dikke werknemers niet

Dikke werknemers doen te weinig met de adviezen van bedrijfsartsen. Hun leefstijl verandert niet, met het gevaar op steeds grotere gezondheidsklachten.

Dat stelt Anja Vollering, directeur preventiezorg bij Zorg van de Zaak, één van de grootste arbodiensten van Nederland. Haar zorgen worden gedeeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Uit een deze week gepubliceerd rapport blijkt dat een hartaanval op jonge leeftijd steeds vaker voorkomt.

Begeleiding

Volgens Vollering is het belangrijk dat bedrijfsartsen samen met werkgevers gerichte begeleiding aanbieden voor werknemers met gezondheidsproblemen.

„Alleen advies geven, helpt niet. Aan gerichte training en begeleiding, deels online en deels met anderen, hebben zij veel meer. Dat leidt tot gezonder personeel en minder verzuim.”

Cijfers

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederlanders snel aankomen als ze ouder worden. In de leeftijd van 20 tot 30 jaar is 28 procent van de mensen te dik.

Van de mensen tussen de 30 en 40 jaar kampt 42 procent met overgewicht. Vanaf de groep van 40 tot 50 jaar en daarboven is de meerderheid te dik.

Onderzoek

Momenteel maakt slechts één op de tien werknemers gebruik van de mogelijkheid tot het zogenoemde Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Bedrijfsartsen kijken dan of werknemers met gezondheidsproblemen kampen.

„Dit onderzoek is zeer belangrijk om medische klachten vroegtijdig te signaleren”, aldus Vollering. „Zeker nu zo’n grote groep met overgewicht kampt en daardoor een groter risico loopt op diabetes en hart- en vaatziekten.”

Lees ook: Puur door overgewichtjaarlijks 5000 nieuwe kankergevallen

Recht

Elke werknemer kan een Periodiek Medisch Onderzoek aanvragen. Slechts een klein deel van de bedrijven biedt het onderzoek uit zichzelf aan. De meeste werknemers hebben hier eens in de vier jaar recht op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advies bedrijfsarts helpt te dikke werknemers niet
Sluiten