Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 4 jun 2015 / 15:11 uur

152 directeuren ouderenzorg verdienen meer dan Rutte

Hoewel er in de zorg op dit moment flink bezuinigd wordt, wordt er aan de top nog steeds flink geld verdiend. Zo zijn er 152 directeuren van een zorginstelling voor ouderenzorg, die meer verdienen dan onze minister president, Mark Rutte. Dat blijkt uit de donderdag door FNV Zorg en Welzijn gepresenteerde lijst Actiz 50. Een ranglijst van teveelverdienders in de ouderenzorg.

Vier ton

De aanvoerder van de ranglijst van teveelverdieners is Wander Blaauw van Zorgpartners Friesland. Hij had afgelopen jaar een totaal inkomen van bijna vier ton. Ook werden er afgelopen jaar hoge ontslagvergoedingen uitgekeerd. De hoogste ontslagvergoeding die werd uitgekeerd, was voor Maarten de Bloois van Hanzeheerd en bedroeg drie ton.

‘Ongehoord’

FNV-bestuurder Gijs van Dijk: „Het is ongehoord. Het CBS meldde onlangs dat afgelopen twee jaar ruim 65.000 zorgmedewerkers hun baan zijn verloren. Daarnaast wordt van veel medewerkers in de thuiszorg gevraagd om een kwart van hun loon in te leveren. Veel ouderen krijgen minder zorg. Dan past het niet dat aan de zorgtop nog steeds zulke hoge salarissen verdiend worden.”

Balkenendenorm

Er is een Wet Normering Topinkomens die probeert de salarissen te beteugelen. De zogenoemde Balkenendenorm, ook wel minister-presidentnorm, is ontstaan in 2006. Volgens deze norm zouden openbare bestuurders in Nederland niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Deze wet geldt ook voor de salarissen bij semi-publieke organisaties zoals ziekenhuizen, scholen en publieke omroepen. In 2015 bedraagt de ‘Balkenendenorm’ 178.000 euro.

Maar door een zeer ruim overgangsregime kunnen dus nog steeds 152 zorgdirecteuren meer verdienen dan onze minister-president.

Reserves

FNV Zorg en Welzijn bekeek de jaarverslagen van ouderenzorginstellingen over 2014. Daarin vallen niet alleen de megasalarissen aan de top op, maar ook valt op dat er nog steeds grote financiële reserves zijn bij zorginstellingen. In totaal hebben ruim 500 bij brancheorganisatie Actiz aangesloten zorginstellingen een eigen vermogen van 4,78 miljard euro. Dat is geld dat als buffer geparkeerd staat en dus niet direct gebruikt wordt voor zorgdoeleinden.

‘Red de Zorg’

De FNV is, samen met CNV, op 1 mei een volkspetitie ‘Red de Zorg’ gestart. Een van de eisen van deze volkspetitie is dat geld voor zorg, naar zorg moet. Dus niet naar topsalarissen of reserves. Binnen drie weken tijd tekenden al ruim 300.000 mensen de volkspetitie, waaronder prominenten als Humberto Tan, Albert Verlinde, Paul Witteman, Herman Finkers en Arie Boomsma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
152 directeuren ouderenzorg verdienen meer dan Rutte
Sluiten