Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 25 jun 2015
Leestijd: 1 minuut

10.000 gewonden: daarom aanpak slechte fietspaden

Slechte fietspaden in Nederland worden aangepakt. Te veel paden zijn te smal, bevatten obstakels of liggen te dicht langs auto’s. Mede daardoor raken ieder jaar 10.000 fietsers ernstig gewond.

De ANWB werkt daarom aan een sterrensysteem waarmee de veiligheid van fietsverkeer kan worden verbeterd. Bij de helft van het aantal ongevallen met fietsers speelt de inrichting van de weg een rol.

De nieuwe methode geeft inzicht waar een verhoogd risico is op een ongeval. Hiermee kunnen gemeenten en provincies de wegbeheerders de wegen en paden veiliger maken.

Videobeelden gebruikt

De methode is ontwikkeld voor fietspaden, fietsstroken en andere wegen waar fietsers gebruik van maken, zowel binnen als buiten de stad. De bedoeling is om voor fietspaden sterren uit te delen. Hoe meer sterren, hoe veiliger. Bij de analyse van de fietsveiligheid van routes worden videobeelden gebruikt.

Lees ook: Fietspad vaak gevaar voor fietsers

Hiermee kan bijvoorbeeld worden bekeken of ergens langs een route obstakels staan die gevaarlijk voor fietsers kunnen zijn. Zoals een smal fietspad in de stad wat vlak langs geparkeerde auto’s loopt. Dat biedt het risico dat uitstappers uit auto’s langsrijdende fietsers raken of dat ze met de portieren fietsers van hun rijwiel meppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
10.000 gewonden: daarom aanpak slechte fietspaden
Sluiten