Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 29 mei 2015 / 08:53 uur

Zweedse vaders krijgen drie maanden betaald verlof

In Nederland krijgen kersverse vaders nauwelijks vrije dagen om voor hun pasgeboren zoon of dochter te kunnen zorgen. Met twee dagen kraamverlof is het eigenlijk wel zo’n beetje gedaan. Hoe anders is dat in Zweden? Daar hebben papa’s al recht op twee maanden betaald ouderschapsverlof en het plan is daar nog een maandje bij te doen. Dat meldt The Guardian.

Drie maanden verlof

Het plan is om de derde maand betaald verlof vanaf 2016 in te voeren. De maatregel is onderdeel van de verdere toepassing van gendergelijkheid. Momenteel geldt in Zweden al een ouderschapsverlof van zestien maanden. Deze kan door zowel moeders als vaders worden opgenomen. Twee maanden zijn speciaal apart gezet voor papa’s.

Lees ook: Zo krijgt vader zijn baby binnen minuut in slaap

Tegenover Radio Sweden liet de Zweedse Minister van Sociale Zekerheid Annika Strandhäll weten dat de derde maand “iets is waar we heel erg naar uit hebben gekeken. We weten dat dit een belangrijk punt is voor het bereiken van grotere geslachtsgelijkheid.”

Zestien maanden totaal

In 1995 werd een eerste maand ouderschapsverlof apart gezet voor vaders. In 2002 volgde een tweede maand. Volgens het nieuwste voorstel heeft zowel moeder als vader recht op drie maanden betaald ouderschapsverlof. Maken ze hier geen gebruik van, dan zijn ze deze maanden kwijt. De overige tien maanden mogen worden verdeeld zoals de ouders dat zelf wensen te doen.

Tijdens het verlof ontvangen ouders 80% van hun salaris. Heikel punt is dat Zweedse mannen nog altijd meer geld verdienen dan vrouwen. Daardoor wordt het thuisblijven van vaders vaak harder gevoeld in de portemonnee dan wanneer moeders bij het kind blijven. Door de regel zo op te stellen dat het niet opnemen van de drie maanden ouderschapsverlof leidt tot het verliezen van de verlofdagen, hoopt de Zweedse regering dat vaders toch drie maanden thuisblijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zweedse vaders krijgen drie maanden betaald verlof
Sluiten