Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Veel vakantiegangers per ongeluk drugssmokkelaars

Veel vakantiegangers gaan onwetend als drugssmokkelaar de grens over en kunnen daardoor in fikse problemen komen. Hun medicijnen, die zij in hun naïviteit meenemen, vallen namelijk onder de Opiumwet.

Het gaat dan om gangbare medicijnen, zoals ADHD- of slaapmedicatie. In een groot aantal landen is het verboden om deze medicijnen in te voeren zonder een geldige medische verklaring. Zo’n verklaring moet minstens vier weken voor vertrek worden aangevraagd.

Met de zomervakantie voor de deur waarschuwen apothekers de gebruikers van deze middelen om zich goed voor te bereiden. In veel landen is voor toeristen het bezit of gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden.

Lees ook: Vijf procent van jongeren gebruikt ritalin bij toetsen

Strenge straffen

Middelen bij ADHD (met de werkzame stof methylfenidaat) of slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam en oxazepam) vallen bijvoorbeeld onder deze wet. Deze medicijnen kunnen niet zonder een officiële medische verklaring het land worden ingevoerd. Als niet kan worden aangetoond dat de medicijnen voor medische doeleinden meegenomen worden, riskeren reizigers strenge straffen.

Er zijn twee verschillende medische verklaringen, afhankelijk van de bestemming:

Schengenverklaring

Binnen het Schengengebied is voor het meebrengen van middelen die onder de Opiumwet vallen een Schengenverklaring nodig. Deze verklaring moet worden ondertekend door de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Daarna moet hij minimaal vier weken voor vertrek worden ingediend, per post of per mail, bij het CAK, de instantie die verklaringen afgeeft voor medicijnen op reis. Deze verklaring heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Bij een vakantie langer dan 30 dagen is het mogelijk om maximaal zes aaneengesloten verklaringen aan te vragen.

Lees ook: Nieuw medicijn moet onderkin tegengaan

Engelstalige medische verklaring

Buiten het Schengengebied is een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring moet worden opgesteld en getekend door de arts en wordt per post opgestuurd naar het CAK. Daarna moet de verklaring worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze aanvraag dient minstens vier weken voor vertrek te worden ingediend. De verklaring is een jaar geldig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel vakantiegangers per ongeluk drugssmokkelaars
Sluiten