Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 18 mei 2015 / 05:54 uur

Uitbetaaldag vooral feest in de supermarkt

We kijken reikhalzend uit naar de dag in de maand dat we ons salaris gestort krijgen, maar zijn vervolgens vrij zuinig met dat geld. Echte uitspattingen blijven over het algemeen achterwege en vooral de supermarkten lijken te profiteren van Uitbetaaldag.

Uitbetaaldag is de dag dat veel Nederlanders het maandelijkse loon krijgen gestort. Bijna driekwart van de Nederlanders weet precies op welke dag het salaris wordt uitbetaald: voor de meesten van ons is dat op de 23ste van de maand.

We kunnen niet wachten

Mannen (77 procent) zijn hier nog nét iets beter van op de hoogte dan vrouwen (71 procent). En op de dag zelf kunnen we niet wachten om het bedrag op de rekening te zien verschijnen. We checken ons saldo op Uitbetaaldag namelijk maar liefst 3 keer, terwijl dat op een normale dag hooguit 1 keertje gebeurt, zo blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van SNS.

Op de dag dat het inkomen dan eindelijk binnen is, blijken Nederlanders dus toch ineens niet van de grote aankopen te zijn. Toch laat meer dan de helft deze dag niet zomaar voorbij gaan. Deze mensen kopen wel iets leuks op Uitbetaaldag.

Populair

De volgende extraatjes zijn dan het meest populair:

1) Iets extra lekkers in de winkelwagen van de supermarkt (47 procent)

2) Een cadeautje voor partner of kinderen (45 procent)

3) Een cadeautje voor zichzelf (32 procent)

4) Uit eten gaan (30m procent)

Dagje eerder

Uitbetaaldag valt deze maand overigens al op vrijdag 22 mei. Net voor het Pinksterweekend. Die dag krijgt een groot deel van Nederland het inkomen weer binnen, plus het vakantiegeld!

Nederlanders zijn in hun hoofd wel volop bezig met Uitbetaaldag, maar vieren deze dag (nog) niet massaal. Toch vindt er ondanks deze gematigde houding wel degelijks iets feestelijk plaats. Victor Lamme, hersenonderzoeker en hoogleraar neuromarketing aan de UvA geeft aan:

”Wanneer we ons salaris krijgen worden de beloningscircuits in onze hersenen geactiveerd en voelen we ons blij door het vrijkomen van de stof dopamine. We worden letterlijk beloond voor de arbeid die we eerder hebben verricht."

Wat koop jij voor 22.05?

En win dat geld terug!

Deze maand vindt Uitbetaaldag plaats op 22-05. Metro is benieuwd wat jij koopt voor maximaal 22,05 euro. Stuur voor donderdag een foto via Twitter naar @metro met #uitbetaaldag met jouw aankoop. Als jouw foto vrijdag 22-05 in Metro staat, dan win je het aankoopbedrag terug!

Klik hier voor de algemene spelvoorwaarden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitbetaaldag vooral feest in de supermarkt
Sluiten