Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 6 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

UberPOP blijft illegaal, ondanks soepele taxiregels

De internettaxidienst UberPOP blijft illegaal. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur is niet van plan een uitzondering te maken voor de service waarbij particuliere autobezitters voor lage ritprijzen klanten meenemen. Deze ‘oneerlijke concurrentie’ voor gewone taxi’s is volgens haar ‘ongewenst’.

UberPOP verstoort volgens Mansveld het huidige ‘betrouwbare en betaalbare systeem voor taxireizigers’. „De eisen aan het taxivervoer zijn er voor de taxireizigers”, benadrukt de staatssecretaris.

Lees ook: Taxi hoeft geen bonnetjes meer uit te schrijven

De bewering dat UberPOP-chauffeurs slechts iemand voor een vergoeding laten meerijden, gaat er bij Mansveld niet in. „UberPOP moet vanwege het vervoer van personen tegen commerciële tarieven als taxivervoer worden beschouwd. Het moet daarom voldoen aan de regelgeving.”

Knieval

Vorige week ging moederbedrijf Uber enigszins door de knieën, door alleen nog UberPOP-chauffeurs met een chauffeurskaart de weg op te sturen. Dit betekent dat er alleen nog wordt gereden met een officieel diploma voor taxivakbekwaamheid, enige geneeskundige kennis plus een aanvraag van een officiële taxichauffeurskaart. „We hopen hiermee tegemoet te komen aan de zorgen van de overheid”, aldus directeur Niek van Leeuwen.

Mansveld vindt de handreiking van Uber een ‘positieve stap’, maar niet goed genoeg. „Dit taxivervoer voldoet ook hiermee nog steeds niet aan de taxiregelgeving en blijft daarom verboden.” Uber zegt de Kamerbrief van Mansveld eerst goed te gaan bestuderen.

Versoepeld

De regels voor taxi’s werden woensdag wel door Mansveld versoepeld, om innovatie in de conservatieve taxiwereld te bevorderen. De eis voor vakbekwaamheid voor een ondernemersvergunning is niet meer nodig.

Ritbonnen en vergunningsbewijzen mogen van de staatssecretaris digitaal. Ook mag de prijs via apps voor smarthpones worden afgesproken, in plaats van met een meter in de wagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
UberPOP blijft illegaal, ondanks soepele taxiregels
Sluiten