Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Twee vrouwen (20) overleden door blikseminslag park

Twee vrouwen van 20 jaar uit Amersfoort zijn woensdagmiddag in een park aan de Randenbroekerweg in hun woonplaats door de bliksem geraakt en overleden. Dat liet de politie woensdagavond weten.

Schuilen

De twee waren volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio vermoedelijk aan het schuilen onder een boom toen rond 14.30 uur de bliksem insloeg. Ze overleden ter plekke. Een deel van de boom is beschadigd.

De politie had het park enkele uren afgesloten voor onderzoek. Aan het eind van de middag werd het park weer vrijgegeven. Andere aanwezigen in het park zijn opgevangen door de politie en krijgen slachtofferhulp.

Gevaar

Onweer behoort tot de gevaarlijkste weersverschijnselen. De kans dat je als mens door bliksem wordt getroffen is klein, maar als het gebeurt kunnen de gevolgen ernstig zijn.

In Nederland komen volgens het KNMI gemiddeld een of twee mensen per jaar om het leven door blikseminslag. Hoeveel gewonden er precies vallen is niet bekend. Er zijn ook veel indirecte slachtoffers, wanneer er door onweer een boom omvalt of een brand uitbreekt.

Bliksem is ontlading tussen een elektrisch geladen wolk en de aarde. De temperatuur stijgt dan tot ongeveer 30.000 graden Celsius en de spanning loopt in de miljoenen volts. Ter vergelijking: uit het stopcontact komt 220 volt en dat kan al dodelijk zijn.

Eric Jongbloed

Op 23 september 1984 stierf keeper Eric Jongbloed van de Amsterdamse voetbalclub DWS, nadat hij op het voetbalveld werd geraakt door de bliksem. De talentvolle doelman overleed op 21-jarige leeftijd. Hij was de zoon van Jan Jongbloed, één van de beste keepers die Nederland ooit heeft gehad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Twee vrouwen (20) overleden door blikseminslag park
Sluiten