Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Tablets in de cockpit zijn gevaarlijk’

Door de komst van moderne technologieën en handige vlieg-apps zitten piloten tijdens vluchten geregeld met een mobiele telefoon of tablet op schoot. Maar het gevaar bestaat dat ze zich daardoor te veel laten afleiden, met ongelukken tot gevolg. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse autoriteit voor transportveiligheid (NTSB) woensdag.

Lees ook: Piloot verliest iPhone in lucht, gevonden op Texel

"De huidige vliegapplicaties op apparaten als mobiele telefoons, tablets en draagbare GPS-apparaten zijn handig, maar leiden er ook toe dat piloten meer met hun hoofd naar beneden zitten", aldus de NTSB. De autoriteit roept piloten daarom op waakzaam te zijn en duidelijk te communiceren wat ze van plan zijn in de lucht.

Lees ook: Piloot regelt pizza’s voor passagiers na vertraging

Aanleiding voor de waarschuwing zijn vier vliegtuigbotsingen afgelopen jaren waarbij acht doden vielen. Zo kwamen in 2011 drie passagiers en een piloot om het leven nadat ze in botsing waren gekomen met een ander vliegtuig. Doordat de piloten andere radiofrequenties gebruikten, zagen ze elkaar niet op tijd en vlogen ze tegen elkaar aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Tablets in de cockpit zijn gevaarlijk’
Sluiten