Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 mei 2015 / 09:50 uur

Plakband helpt tegen horrorrups

Het is weer de tijd van de verschrikkelijke eikenprocessierups. Het diertje zorgt voor grote problemen bij mensen door haren uit te strooien die heftige jeuk, bultjes, blaasjes en zelfs ontstekingen veroorzaken. Plakband kan helpen!

Op zich klinkt het lief. De rups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Maar als de rupsen uit de eitjes komen, begint de ellende. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen echter samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.

700.000 brandharen

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken.

Algehele malaise

De ogen kunnen rood en dik worden en ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start zo’n beetje nu en loopt door tot en met augustus.

Lees ook: ‘Temper de strijd tegen de eikenprocessierups’

Strippen met plakband

Heb je klachten, pak dan een rol plakband om de huid mee te strippen. Hierdoor wordt voorkomen dat haren zich verder over het lichaam verspreiden. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn heel grondig te wassen. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kan zalf op basis van menthol verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plakband helpt tegen horrorrups
Sluiten