Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 27 mei 2015 / 08:50 uur

Meisjes beter op school, maar jongens verdienen meer

Meisjes doorlopen makkelijker en beter de schooltijd, maar worden later ingehaald door de jongens. Gemiddeld verdient een jonge man 4000 euro meer dan zijn vrouwelijke leeftijdgenoot.

Meisjes komen minder vaak in aanraking met jeugdzorg en volgen het onderwijs soepeler dan jongens. Jongens volgen vaker speciaal onderwijs en verlaten vaker voortijdig hun school. Ook in het hoger onderwijs doen jonge vrouwen het doorgaans beter dan jonge mannen.

Op de arbeidsmarkt zijn de rollen echter omgekeerd. Jonge mannen werken vaker voltijd, hun inkomen is mede hierdoor gemiddeld hoger, ze hebben een gunstiger carrièreperspectief en zijn vaker economisch zelfstandig, zo meldt het CBS.

Studentenleven

Terwijl jonge vrouwen hun pubertijd en studententijd wat meer ‘volgens het boekje’ doorlopen, lijken de mannen de draad na hun studentenleven weer op te pakken. Jonge mannen tussen 15 en 27 jaar, die geen onderwijs meer volgen, hadden bijna even vaak werk als jonge vrouwen; achtereenvolgens 80 procent en 78 procent in het eerste kwartaal van 2015.

Jonge mannen werken daarbij wel bijna twee keer zo vaak voltijd als hun vrouwelijke leeftijdsgenoten: 71 tegenover 37 procent. Mede hierdoor ligt het inkomen van jonge mannen met 21 duizend euro op jaarbasis hoger dat van onder jonge vrouwen (17 duizend euro). Het gevolg hiervan is dat er meer jonge mannen economisch zelfstandig zijn dan jonge vrouwen.

Havo of vwo

In het basisonderwijs zijn de prestaties van jongens en meisjes op basis van de totaalscore van de Citotoets nog vergelijkbaar. In het voortgezet onderwijs doen meisjes echter vaker dan jongens havo of vwo. Hierna volgen meisjes vaker een opleiding in het hoger onderwijs dan jongens en studeren ook sneller af.

Lees ook: Meisjes halen jongens in op school

Jongens zijn op jonge leeftijd beter in rekenen en meisjes in taal. Dit is terug te zien in de deelscores van de Citotoets, waar jongens hoger scoren op het onderdeel rekenen/wiskunde en meisjes op taal. Jongens kiezen in het voortgezet onderwijs en hierna vaker voor een exacte studie, maar de belangstelling onder meisjes voor deze studies is de afgelopen jaren wel toegenomen. In vergelijking met andere Europese landen is deze echter nog vrij laag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Meisjes beter op school, maar jongens verdienen meer
Sluiten