Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 1 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Mannen lopen baan mis om buitenlandse achternaam

“We hebben al genoeg afwassers.” Dat kreeg een Iraakse Nederlander te horen nadat hij bij Hotel Bergse Bossen in Driebergen had gesolliciteerd als afwashulp.

Opmerkelijk, want zijn vriend met een Nederlandse achternaam werd wel uitgenodigd op gesprek. Zowel de man van Irakese afkomst als een Turkse Nederlander hebben een klacht ingediend bij het College van de rechten van de Mens, en ze hebben gelijk gekregen.

Martin van Dongen

De Turkse man solliciteerde naar een functie als projectmanager bij wervings- en selectiebureau Yacht. Toen hij werd afgewezen probeerde de man het nogmaals met een bijna identieke sollicitatie, maar dan onder de naam Martin van Dongen. En zie daar, hij werd dit keer wel uitgenodigd voor een gesprek.

Lees ook: Uitzendbureau weigert moslima om hoofddoek

Uitleg

Volgens hotel Bergse Bossen had de Irakese man gewoon "domme pech", omdat er vlak na zijn afwijzing een nieuwe vacature vrij kwam nadat een oproepkracht opzegde. Ook Yacht verdedigt zich door te zeggen dat de twee sollicitaties van de Turkse man net iets van elkaar verschilden.

Helaas voor de bedrijven vindt het College dat zij niet goed hebben kunnen uitleggen waarom ze de twee mannen hebben afgewezen. De directies zijn daarom op de vingers getikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Mannen lopen baan mis om buitenlandse achternaam
Sluiten