Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 28 mei 2015 / 11:25 uur

Man overlijdt na 56 shotjes, barman veroordeeld

Stel je voor: je bent barman en voor je staat een man van ergens in de vijftig, die met zijn dochter en wat vrienden wat shotjes bestelt. Maar het blijft niet bij één shotje, de man blijft bestellen. Wanneer de man tientallen shotjes binnen heeft gekregen en steeds meer dronken verdrag vertoont, begin je te twijfelen: moet je ingrijpen of niet?

Doodslag

De Franse barman Gilles Crepin (47) deed niets en moest dat bekopen met een veroordeling wegens doodslag, meldt BBC. De 56-jarige klant Renaud Prudhomme werkte aan zijn toog 56 shotjes naar binnen. De vijftiger werd nog wel naar huis gedragen, maar moest later worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een dag later overleed hij.

Lees ook: Kroegbaas voor rechter, klant dood na 56 shotjes

De barman gaf tegenover de rechtbank toe dat hij meneer Prudhomme had aangemoedigd door te gaan met het nemen van shotjes, door zijn score bij te houden op een notitiebord. Crepin kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en mag een jaar lang niet meer werken in een bar.

In beroep

De advocaat van de barman, Renaud Portejoie, heeft laten weten dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat. “Het is een beslissing geleid door emotie en het onbewuste verlangen een voorbeeld te stellen”, oordeelt hij. Hij voegde eraan toe dat Prudhomme een alcoholprobleem had en al problemen had van zijn ademhaling. “We kunnen niet elke klant vragen zijn medische gegevens te overhandigen.”

Volgens Antoine Portal, die in de rechtbank de dochter van de overleden Prudhomme vertegenwoordigde, liet weten dat de familie “opgelucht” is door de beslissing om Crepin achter de bar te verbannen. “We willen de professionals eraan herinneren dat het verboden is alcohol te schenken aan klanten die in een vergevorderde staat van dronkenschap verkeren”, verklaart hij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man overlijdt na 56 shotjes, barman veroordeeld
Sluiten