Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 13 mei 2015 / 19:55 uur

Man die hielp bij dood moeder toch vrijgesproken

De man die hielp om zijn moeder te laten sterven is definitief vrijgesproken. Toen een arts in 2008 het uitzichtloze lijden van zijn 99-jarige moeder niet wilde beëindigen, nam de inmiddels 74-jarige Albert Heringa het heft in eigen handen. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. De strafeis tegen hem is nu ook in hoger beroep niet ingewilligd.

Zorgvuldig

Vanaf de publieke tribune klonk applaus en de verdachte slaakte bij het horen van de uitspraak een diepe zucht. “Ik ben heel blij”, zegt Heringa. Doordat de man volgens het gerechtshof in Arhnem zorgvuldig en transparant gehandeld heeft, wordt hij niet vervolgd. Heringa’s advocaat Wim Anker verklaarde eerder voor de rechter dat er sprake was van een noodtoestand. Heringa kan zich daar nu op beroepen.

Lees ook: Geen celstraf voor hulp bij zelfdoding 

Nadat de rechtbank hem in eerste instantie schuldig had verklaard zonder een straf op te leggen, had het Openbaar Ministerie in hoger beroep drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist. Nu komt Heringa er zonder kleerscheuren vanaf.

Nieuwe wet

De 74-jarige besloot een aantal jaar geleden het feit dat hij zijn moeder had geholpen bij zelfdoding openbaar te maken omdat hij vindt dat het nooit zo, feitelijk illegaal en in het geniep, had mogen gebeuren. Inmiddels strijdt hij met zijn zaak voor een aanpassing van de wet. Heringa vindt namelijk dat alleen door een goede wettelijke regeling iemand met een weloverwogen stervenswens op een menswaardige manier kan overlijden. Hij staat hierin niet alleen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man die hielp bij dood moeder toch vrijgesproken
Sluiten