Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 27 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Hondurese bende verbiedt blond haar bij vrouwen

Vrouwen in Honduras zullen voortaan wel twee keer nadenken voordat ze een nieuw kleurtje in hun haar doen. Het hebben van blond haar kan namelijk fatale gevolgen hebben.

Blond

In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa gaan er geruchten dat bendeleden van de 18th Street Gang, de heersende bende in het noorden van Centraal-Amerika, de vrouwen afraadt om hun haar blond te verven. De reden: de vrouwen van de rivaliserende bende Los Chirizos hebben al blond haar.

Veiligheid

Niet dat de maras, zoals de leden van 18th zichzelf noemen, origineel willen zijn. Het is puur voor de veiligheid van de dames, die kunnen worden doodgeschoten als ze worden aangezien voor iemand van de rivaliserende bende.

Lees ook: Honduras levert drugsbaas uit aan VS

“Alle vrouwen van 18th Street hebben nu donker haar, het schijnt dat de maatregel helpt de buurt te beschermen”, vertelt een vrouw aan de Hondurese krant La Prensa. “Ik ben nu niet meer blond, maar ik blijf vrezen voor mijn leven.”

Onzin

De angst zet zich zelfs door tot in de overheid. “Zelfs in het parlement verven vrouwen hun haar donker omdat ze bang zijn”, vertelt een lid van de Democratische Christenpartij. Politici dringen dan ook bij de politie aan op acties tegen de bendes. De politie van de hoofdstad doet de geruchten echter af als onzin en stelt dat de dreigementen zijn bedoeld om een gevoel van onzekerheid en instabiliteit te creëren.

Regels

Het verbieden van blond haar is overigens niet de enige regel met betrekking tot het uiterlijk van de Hondurezen. Ook Nike-schoenen, panterleggings, zwarte kleding en schooltassen zijn uit den boze. De geweldcijfers bewijzen hoe serieus deze regels zijn. In 2014 werden er 66 moorden gepleegd op elke 100.000 inwoners. Ter vergelijking: het wereldwijde gemiddelde ligt op 7 moorden per 100.000 inwoners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hondurese bende verbiedt blond haar bij vrouwen
Sluiten