Metro
Metro Nieuws 17 mei 2015 / 15:17 uur

Honderden nieuwe banen voor docenten

Eindelijk positief nieuws voor docenten. De komende jaren zullen er namelijk vele honderden nieuwe plekken vrijkomen voor docenten in het hoger onderwijs. Dat zei minister Jet Bussemaker van Onderwijs zondag in het televisieprogramma Buitenhof. De precieze aantallen vertelde ze nog niet, die volgen pas bij de presentatie van haar ‘strategische agenda’, waarin de plannen voor het hoger onderwijs voor de komende vier jaar in staan.

“Er kunnen heel veel meer docenten bijkomen. Dan heb ik het niet over tientallen of honderdtallen, maar echt over fundamentele aantallen”, aldus Bussemaker in Buitenhof. Er is extra geld vrijgekomen voor deze docenten, door de komst van het sociale leenstelsel voor studenten. Dit levert op termijn één miljard euro per jaar op.

Kleinschaliger

De extra docenten zijn volgens de bewindsvrouw nodig omdat het aantal studenten de afgelopen jaren flink is toegenomen. De komst van de extra docenten moet ervoor gaan zorgen dat hogescholen en universiteiten kleinschaliger georganiseerd worden, dat het contact tussen studenten en docenten geïntensiveerd wordt en dat er ”iets meer idealisme in het onderwijs” gaat komen.

Lees ook: Einde aan dubbel collegegeld studie in buitenland
Jet Bussemaker is van mening dat hogescholen en universiteiten nu te veel blijven hangen in het “rendementsdenken”, wat grofweg betekent dat scholen leerfabrieken zijn waar je zoveel mogelijk studenten zo snel mogelijk door je opleiding heen jaagt en van een diploma voorziet. “Ik vind dat daar een eind aan gemaakt moet worden. Er moet meer bildung, betrokkenheid en burgerschap voor in de plaats komen.”

Maatschappelijke werkelijkheid

Deze betrokkenheid zal volgens Bussemaker tot stand komen als studenten iets meer in aanraking komen met “de maatschappelijke werkelijkheid”. Ze vindt het daarom erg zonde dat op universiteiten bijna geen stage wordt gelopen. Het lijkt haar een goed plan als bijvoorbeeld toekomende bankiers eerst een stage lopen bij de schuldhulpverlening of deurwaarders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderden nieuwe banen voor docenten
Sluiten