Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Doodstraf Tsarnajev voor bomaanslag Boston

De Tsjetsjeen Dzjochar Tsarnajev heeft vrijdag de doodstraf gekregen voor het plegen van een bomaanslag in april 2013 tijdens een marathon in Boston. Dat heeft een jury in de rechtbank in de Amerikaanse stad bepaald, meldde de lokale zender WCVB5. De jury kwam na 14,5 uur beraadslagen met het oordeel.

Bloedbad

De 21-jarige Tsarnajev pleegde de terreuraanval met zijn 26-jarige broer Tamerlan Tsarnajev. Beide mannen hadden op 15 april een bom bij zich, die ze lieten ontploffen in het publiek van de marathon. Door de ontploffingen kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 260 mensen gewond. Tamerlan kwam daarna om bij een vuurgevecht met de politie.

Lees ook: Bomaanslag in Somalië gepleegd door Nederlanders

Tsjarnajev werd begin april al schuldig bevonden aan het plegen van de aanslag. Het was volledig stil in de rechtbank toen de jury vrijdag het oordeel uitsprak. Tsarnajev toonde zich volgens getuigen in de rechtbank weinig geroerd door de uitspraak. De openbaar aanklager noemde de doodstraf “de ultieme straf die past bij de gruwelijke misdaad”.

Strafmaat

De ouders van een achtjarig jongetje dat omkwam bij de bomaanslag hadden gehoopt dat Tsarnajev niet ter dood zou worden veroordeeld. Zij hadden liever gezien dat de Tsjetsjeen tot levenslang werd veroordeeld, zodat hij nog elke dag kon nadenken over zijn daad.

Advocaten van Tsarnajev hadden de jury in maart gezegd dat de Tsjetsjeen inderdaad schuldig was aan de misdaden waar hij voor terechtstond, maar dat broer Tamerlan het brein was achter de bomaanslagen. Tamerlan zou zijn jongere broer hebben aangezet tot meedoen. Vrijdag werd bekend dat slechts drie van de twaalf juryleden zich daarin konden vinden.

Medicijntekort

De rechter zal in de komende maanden formeel de uitspraak van de jury overnemen. Het is waarschijnlijk dat Tsarnajev in hoger beroep gaat. Als dat niet gebeurt, zal Tsarnajev waarschijnlijk lang moeten wachten op de uitvoering van zijn straf.

Lees ook: Scheidsrechters Cyprus staken na bomaanslag

In diverse staten in de VS zijn tekorten aan medicijnen ontstaan, waardoor er geen straffen met dodelijke injecties kunnen worden uitgevoerd. Sinds 1988 zijn er bovendien slechts drie van de 74 ter dood veroordeelden in een federale rechtszaak daadwerkelijk ter dood gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doodstraf Tsarnajev voor bomaanslag Boston
Sluiten