Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 28 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Bijen mikpunt van vandalen

Bijen. Je hebt liefhebbers en haters. Imker Henk van Iersel werd afgelopen weekend geconfronteerd met het laatste soort. Misschien wel 50.000 bijen verloor hij nadat vandalen twee van zijn bijenkasten in het water gooiden. Woedend is de imker uit het Zuid-Hollandse Delfgauw die strijdt voor de al jaren slinkende bijenpopulatie. Nu het beter lijkt te gaan, gebeurt dit weer. „Het is een van de lafste daden die er is”, zegt Van Iersel.

Bijenkoningin gered

Eén van de twee bijenkoninginnen heeft hij weten te redden van de verdrinkingsdood. Zij is met een deel van haar volkje meteen naar een andere locatie verplaatst. Er zaten iets minder bijen in de kasten omdat Van Iersel net de koninginnen van hun volk had gescheiden. Iets dat jaarlijks wordt gedaan om te voorkomen dat de koningin in het gedrang komt en met in haar kielzog haar halve volk uitzwermt op zoek naar een ruimere locatie. „Bij iedere beweging van de kast beginnen bijen normaal meteen te steken, maar deze bijtjes waren nog zo jong dat ze nog niet eens konden vliegen”, vertelt Van Iersel.

Bijenzwermen

De baldadigheid was wel echt op de bijen gemunt. Verder waren er geen vernielingen in de omgeving te zien. Zouden de vandalen overlast hebben gehad van de bijenzwermen die momenteel door het land razen? Zwermen kun je vooral in mei en juni overal tegenkomen. Op ruiten van auto’s’, hangend in bomen. Ze wachten hier op de bijen die een nieuwe stek zoeken en hen vervolgens komen halen. Onder meer de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en Wageningen University hebben het initiatief genomen om dit jaar het aantal bijenzwermen in kaart te brengen. Binnen twee weken kwamen er al 22 meldingen binnen.

Uitroken

Hoe nuttig de beestjes ook voor de natuur mogen zijn, veel groente- en fruitsoorten zouden zich niet voort kunnen planten zonder bijen, niet iedereen voelt zich op zijn gemak in de nabijheid van deze stekende insecten. Een paar dagen geleden moesten hulpdiensten nog uitrukken nadat bewoners van het Groningse Noordbroek probeerden een bijenvolk dat zich in de schoorsteen had genesteld uit te roken. Het nest vloog in brand en viel naar beneden waarna de bijen zich door de hele woning verspreiden.

Lees ook: Miljoenen bijen ontsnapt bij ongeluk met vrachtwagen

Niet verstandig dus, zelf actie ondernemen bij bijenoverlast. De bijenhoudersvereniging adviseert een imker te bellen. Jij bent van de bijen af en de imker heeft er weer een nieuw volkje bij. Een win-winsituatie. „Een zwerm op zichzelf doet niets als je ze niet lastigvalt”, gaat Van Iersel verder die zojuist twee keer is geprikt bij het verhuizen van een koningin. „Dat is mijn eigen schuld. Maar ik kan je vertellen dat het meer pijn doet dan een spuit van de dokter.”

Niet verjagen

Dus niet met stokjes gaan prikken in een nest om ze te verjagen. Als één bij steekt scheidt het een ‘angstgeur’ af die andere bijen aantrekt en in de aanval doet gaan. Deze aanvallen van bijenzwermen boezemen de bijenhater angst in. „Ik hield ooit een agressief volkje in onze volkstuin. Die kwamen steeds achter ons aan. Die hebben we in een natuurgebied gezet, want dat kan niet met mensen in de buurt. Maar normaal doen ze écht niets.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijen mikpunt van vandalen
Sluiten