Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 1 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Bevrijdingsdag extra speciaal voor 2 miljoen mensen

Bijna 12 procent van de huidige bevolking heeft de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Dat betekent dat er bij de viering van 70 jaar bevrijding op dinsdag 5 mei bijna 2 miljoen Nederlanders zijn die toen al waren geboren.

Bijna twee derde van de huidige 70-plussers was bij de bevrijding vijf jaar of ouder. Dat komt neer op 1,3 miljoen mensen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er zijn nu nog bijna 117.000 mensen die twintig jaar of ouder waren bij de bevrijding.

Verwachting

Volgens de CBS-prognose zal over tien jaar ruim 5 procent van de bevolking de bevrijding hebben meegemaakt. Over twintig jaar zal dat iets meer dan 1 procent zijn.

De verwachting is dat er in 2045, honderd jaar na de bevrijding, nog ongeveer 12.000 Nederlanders leven die er destijds bij waren. Driekwart daarvan zal vouw zijn. Vrouwen hebben een hogere levensverwachting dan mannen. Momenteel is een kleine meerderheid (57 procent) van de huidige 70-plussers vrouw.

Lees ook: Liedjes over de vrijheid volgens MainStreet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bevrijdingsdag extra speciaal voor 2 miljoen mensen
Sluiten