Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 26 mei 2015 / 13:53 uur

Ambachtelijk? Mijn hoela!

Nederlanders geloven geen zak van de ‘ambachtelijke’ producten die in de supermarkten te koop zijn. Sterker nog: het irriteert consumenten mateloos dat de term te pas en vooral te onpas op verpakkingen wordt gestempeld.

Supermarktklanten vinden spullen als ambachtelijke eierkoeken, vleeswaren of cakejes misleidend en onnodig duur. Ruim tweederde van de respondenten vindt ‘ambachtelijk’ in de supermarkt een marketingbegrip.

Uit een enquête van de Consumentenbond blijkt dat mensen er weinig vertrouwen in hebben dat ambachtelijke producten in de supermarkt ook daadwerkelijk ambachtelijk zijn gemaakt. En dat wantrouwen is volledig terecht!

Uit de handel

De Consumentenbond deed onderzoek en stuitte op diverse producten die de term ambachtelijk niet verdienen. Inmiddels zijn er zelfs producten uit de handel gehaald of aangepast. Bij ambachtelijk verwacht je handwerk en geen kunstmatige toevoegingen.

Dat ging bij de oma’s poffertjes van een bepaalde supermarkt niet helemaal goed. Deze ‘ambachtelijke poffertjes’ bevatten namelijk naast water en melkpoeder, aroma en emulgator. Vind maar eens een omaatje die met deze laatste ingrediënten poffertjes maakt! Ze zijn inmiddels niet meer te koop.

De yorkham authentiek van een andere grootgrutter is nog wel altijd te koop, terwijl daar weinig authentieks aan is. In deze yorkham zit juist minder vlees en ook bevat hij E-nummers en aroma. Authentiek betekent voor de supermarkt het behouden van de pure smaak. De supermarkt schroomt niet om hier aroma’s voor te gebruiken.En dat is toch niet echt authentiek…

Eierkoeken

De ambachtelijke eierkoeken van een supermarkt lijken wel verdomd veel op de ‘gewone’ schoteleierkoeken. Zelfde grootte, vergelijkbaar recept, alleen de prijs is anders: voor de ambachtelijke betaal je € 0,18 meer per vier. En de koeken bevatten gewoon nog de welbekende E-nummers.

Lees ook: ‘Avocado-arme dip grootste marketingsmoes’

De Consumentenbond pleit voor een duidelijke richtlijn voor de nu nog vogelvrije term ‘ambachtelijjk’: "Nederland kan een voorbeeld nemen aan Ierland, daar heeft de toezichthouder onlangs voorgeschreven wanneer een fabrikant een product ambachtelijk mag noemen", aldus de bond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ambachtelijk? Mijn hoela!
Sluiten