Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 31 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Advocaat: bestraf pesten op werkvloer

Pesten op het werk moet strafbaar worden. Werkgevers moeten hardnekkige pesters bovendien op non-actief stellen. Daarvoor pleit advocaat Richard van der Weide.

„Het is hoog tijd dat de 500.000 gepeste werknemers in ons land door de wet in bescherming worden genomen.” Zijn uitspraken zijn een reactie op de landelijke campagne tegen pesten op het werk, die vandaag start.

Halt

Straffen kan volgens Van der Weide helpen om schrijnende gevallen een halt toe te roepen. „Het is belangrijk om een signaal af te geven. Werknemers moeten weten dat ze mensen niet ongestraft het leven zo zuur kunnen maken dat ze uitvallen."

"Als je door te pesten jouw baan riskeert te verliezen en ook nog eens vervolgd kan worden, denk je wel wat langer na voor je ermee doorgaat. Het probleem zal niet geheel verdwijnen, maar straffen zal zeker bijdragen aan een vermindering van pestgedrag.”

Onderzoek

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders voor het strafbaar stellen van pesten is. Van der Weide zegt dat het goed mogelijk is om van pesten een zelfstandig delict te maken in het Wetboek van Strafrecht. „In België is pesten op het werk al langer strafbaar. Het is heel jammer dat de politiek in Nederland er nog niet aan wil. Pesten sluit in mijn beleving aan bij een delict als stalking.”

Vooralsnog wil Van der Weide alleen structureel ernstig pestgedrag strafbaar stellen. „Daarbij moet je denken aan het stelselmatig en indringend krenken van iemand die aangeeft daar niet van gediend te zijn.” Zowel werkgevers als werknemers moeten volgens Van der Weide aangifte kunnen doen.

Lees ook: half miljoen werknemers gepest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Advocaat: bestraf pesten op werkvloer
Sluiten