Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 11 mei 2015 / 18:17 uur

5 jaar na vliegramp Libië: ‘Alsof het gisteren was’

Ruim honderd mensen, onder wie zeventig Nederlanders, kwamen vijf jaar geleden om het leven bij de vliegramp in de Libische hoofdstad Tripoli. Tijdens een besloten bijeenkomst worden zij dinsdag door hun nabestaanden herdacht. Marieke Poelmann zal samen met haar broers stil staan bij die vreselijke 12 mei waarop hun ouders omkwamen.

„Soms lijkt het alsof het gisteren is gebeurd, maar tegelijkertijd is er ook al zoveel tijd verstreken”, zegt Poelmann. „De pijn wordt minder, maar er gaat nog steeds geen dag voorbij dat ik niet aan mijn ouders denk.”

Telefoontje

Poelmann was 22 jaar toen zij het telefoontje van haar broer kreeg met de boodschap dat er een vliegramp was gebeurd en dat hun ouders bijna zeker in het vliegtuig zaten. „Ik kon het eerst niet geloven. Ik voelde een soort blokkade. Mijn broer had het nieuws van de vliegramp op tv gezien, maar er was nog niks zeker. Als ik mijn ouders belde, kreeg ik hun voicemail. Nadat ik voor mijn gevoel de hele wereld had gebeld, kreeg ik uiteindelijk de vliegtuigmaatschappij van het rampvliegtuig aan de lijn. Het was een heel slechte verbinding, ik hoorde nog net de bevestiging ‘Yes their names are on the list’ toen de verbinding werd verbroken.”

Poelmann deed in die tijd de opleiding journalistiek en liep stage bij de NOS. „Plotseling was ik aan de verkeerde kant van het nieuws beland. In plaats van verslag te doen, was ik zelf het onderwerp.”

Boek

Over het verdriet dat volgde en het gemis van haar ouders schreef ze het boek: ‘Alles om jullie heen is er nog’. Het boek kwam vorige week uit. „Door het schrijven van dit verhaal en het herbeleven van deze jaren heb ik het gevoel dat ik mijn eigen leven weer terug heb gekregen.” De tweede druk van het boek is gisteren, nog geen week na de eerste druk, aangekondigd. „Natuurlijk geeft dat een dubbel gevoel, het boek was er niet geweest als mijn ouders nog hadden geleefd, maar ik ben er ook trots op dat ik iets gecreëerd heb waar andere mensen hopelijk iets aan kunnen hebben.”

Herdenken

Dinsdag stil staan bij de ramp samen met andere nabestaanden geeft Poelmann naar eigen zeggen kracht. „Het is fijn om elkaar weer te zien. Het eerste jaar na de ramp was er een nationale herdenking waar ik bij was, maar de jaren daarna heb ik bewust alleen samen met familieleden bij het graf van mijn ouders herdacht. Dit jaar heb ik weer de behoefte om ook met andere nabestaanden te herdenken.”

200 nabestaanden

De stichting Vliegramp Tripoli, die de besloten bijeenkomst jaarlijks organiseert laat weten dat er dit jaar ruim 200 nabestaanden bij de herdenking zullen zijn. De namen van alle slachtoffers worden genoemd en kaarsen worden aangestoken. Ook zal er aandacht zijn voor de mogelijkheden om een monument op te richten. Zowel in Nederland als in het door chaos geteisterde Libië onderzoekt de stichting de mogelijkheden voor een gedenkplek.

De ramp

Fouten van de piloten zijn hoogstwaarschijnlijk de reden dat de Airbus A330 neerstortte in Tripoli. Het vliegtuig van Afriqiyah Airways kwam te laag aanvliegen zonder goed zicht op de grond, de piloten werkten niet goed samen, waren vermoeid en mogelijk afgeleid door druk radioverkeer. Dat bleek bijna drie jaar na de ramp uit het rapport van de Libische onderzoekscommissie. Bij de ramp kwamen 103 inzittenden om. De 9-jarige Ruben uit Nederland was de enige overlevende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
5 jaar na vliegramp Libië: ‘Alsof het gisteren was’
Sluiten