Rens Oving
Rens Oving Nieuws 15 apr 2015 / 15:27 uur

Waarom je straks toch niet thuis mag werken

Heel werkend Nederland was dinsdag in jubelstemming, nadat de Eerste Kamer instemde met het recht op thuiswerken. Maar feit blijft dat je als werknemer ook met de nieuwe wet in de hand niets kunt claimen. Hoe zit dat nu precies met het thuiswerkrecht?

Lees ook: Thuiswerken wordt wettelijk recht

1 Hoef ik nu nooit meer naar de baas?

Zo’n vaart zal het niet lopen. Als eerste kwam een zeer groot deel van werkend Nederland al nooit in beeld bij deze wet. Voor machinisten, bouwvakkers, gynaecologen, obers en ga zo maar door, valt er nu eenmaal weinig thuis te werken. Volgens GroenLinks en CDA, de indieners van de wet, gaat dit voor ongeveer een kwart van de werknemers op.

2 Ok, nooit meer naar kantoor dus?

Ook op kantoor is het zeer de vraag of er veel verandert. Voor werkgevers wordt het namelijk niet veel moeilijker om thuiswerken tegen te houden. Werknemers hebben alleen maar het recht gekregen om een verzoek tot thuiswerken in te dienen. Maar thuiswerk daarna afwijzen mag nog steeds. Maar dan wel schriftelijk en met een reden. ‘Dat doen we hier gewoon niet’ als antwoord geven is er voortaan niet meer bij.

3 Wat is een goede reden?

Dat is niet vastgelegd. Er was vastgelegd dat het om zwaarwegend bedrijfsbelang zou moeten gaan. Maar om een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen werd dit geschrapt. Een reden, wat voor reden dan ook, op papier is dus voldoende om toch naar kantoor te moeten. Volgens werkgeversbond VNO-NCOW is de wet daarom behoorlijk overbodig. Waar nodig en mogelijk komen baas en personeel er nu ook wel uit.

4 Waarom wordt die wet dan eigenlijk ingevoerd?

De indieners hopen in de eerste plaats op een cultuuromslag bij bedrijven. Dat werkgevers in ieder geval na moeten denken over een afwijzing zou daarbij moeten helpen. Daar komt nog bij dat de wet ook nog wat andere arbeidsvoorwaarden beter probeert te regelen. Werknemers krijgen het recht om vaker een verzoek in te dienen om minder of meer uren te werken of om meer ’s avonds te werken. Wie hier om vraagt kan alleen worden afgewezen op basis van zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, of als er echt geen geld voor is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je straks toch niet thuis mag werken
Sluiten