Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 2 apr 2015 / 07:47 uur

VVD en PvdA: laat abonnementhouder later inchecken

Naast reizigersorganisaties vindt ook een meerderheid in de Tweede Kamer dat abonnementhouders in het ov niet langer beboet moeten worden wanneer zij vergeten zijn in te checken. Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA) willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur de vervoerders opdraagt hier mee te stoppen.

Als er van de bedrijven toch moet worden ingecheckt, dan kan dit volgens de VVD en PvdA ook bij de conducteur in de trein of de apparatuur in de bus en tram. „Coulance is voor trouwe betalende reizigers op z’n plaats”, vindt Hoogland. De Boer ‘snapt best’ dat vervoerders met incheckende klanten willen controleren wie waar rijdt. „Maar een trouwe klant met een abonnement heeft helemaal de intentie niet heeft om zwart te rijden. Er is namelijk al betaald.”

Lees ook: ‘Boete abonnementhouder voor zwartrijden mag niet’

Reizigers met hun abonnement die vergeten in te checken en een boete voor zwartrijden krijgen, kunnen dit met succes bij de rechter aanvechten. Dat bleek uit een juridisch onderzoek dat reizigersvereniging Rover samen met de Consumentenbond lieten uitvoeren.

Klachten

De Boer zegt dat zij zelf ook regelmatig met haar jaarkaart vergeet in te checken. „Dus ik ben ervaringsdeskundige”, concludeert het Kamerlid. „Gelukkig tref ik vaak heel aardig treinpersoneel. Maar ik ontvang ook veel klachten van reizigers met een afgekocht reisabonnement die toch een boete voor zwartrijden hebben gekregen. Dat moet dan op een heel omslachtige manier teruggevraagd worden.”

De VVD en PvdA wachten de reactie van Mansveld en de vervoerders af in het eerstvolgende Kameroverleg. Als er geen actie komt, dan dienen de partijen een motie in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD en PvdA: laat abonnementhouder later inchecken
Sluiten