Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 14 apr 2015 / 18:55 uur

Vrees voor fors meer daklozen

De Federatie Opvang, de branchevereniging voor opvanginstellingen vreest voor fors meer daklozen in ons land door de nieuwste regeling: kostendelersnorm. Wie een uitkering heeft en een woning deelt met een of meerdere volwassenen wordt vanaf dit jaar gekort. Het idee van deze zogenoemde kostendelersnorm is dat wanneer mensen samen in een huis wonen, zij de woonkosten kunnen delen en dus bijvoorbeeld met een lagere bijstandsuitkering kunnen leven.

Maar voor Anita Janssen en anderen in een soortgelijke situatie betekent dit mogelijk een nieuwe periode als dakloze, omdat zij niet meer bij vrienden met een uitkering terecht kan.

Verleden

Janssen is 49 jaar. Ze heeft een verleden waar ze niet trots op is. Maar deze tijd als verslaafde ligt naar eigen zeggen nu achter haar. Sinds een aantal jaar is ze clean. Toch is woonruimte vinden voor haar een groot probleem. Door haar onstuimige verleden en een periode als dakloze, heeft zij geen recht op een sociale huurwoning.

„Vrienden en familie waar ik vorig jaar nog terecht kon, willen niet meer dat ik mij inschrijf op hun adres, omdat zij dan worden gekort op hun uitkering, zegt Janssen. „Zolang ik met een woonadres sta ingeschreven bij de gemeente, ontvang ik ook een uitkering en ik ben zeker bereid mee te betalen aan woonkosten, maar de mensen waar ik terecht kon, durven dat niet aan. Ze hebben liever de zekerheid van hun volledige uitkering. Ik heb de afgelopen maanden 9 keer ‘nee’ gehoord."

Janssen kan nu tijdelijk bij haar moeder terecht, maar deze gaat binnenkort naar een verzorgingstehuis en dan staat Janssen weer op straat.

Opvang

Een bekend probleem voor Rina Beers van de Federatie Opvang. „Wij merken dat mensen doorgaans wel bereid zijn hulp te bieden aan een vriend of familielid dat dakloos is, maar deze hulp stopt als zij hiervoor ‘gestraft’ worden, doordat hun uitkering verlaagd wordt."

De kostendelersnorm geldt sinds 1 januari voor mensen die een nieuwe uitkering aanvragen en gaat vanaf 1 juli in voor mensen die al een uitkering hadden. „Een onverstandige maatregel”, zegt Beers. „Wij merken nu al dat er meer mensen bij opvangcentra aankloppen. En wij vrezen voor nog veel meer. Een groot probleem, want zodra iemand zich niet bij de gemeente kan inschrijven met een woonadres, verliest diegene ook het recht op een uitkering."

Ministerie

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) laat weten hoe dan ook achter de kostendelersnorm te staan. „Ik begrijp de zorgen van de Federatie Opvang, maar we moeten voorkomen dat er onnodig angst ontstaat. Als er meer mensen samen in een huishouden wonen, hebben zij ook het voordeel van kosten die zij gezamenlijk kunnen dragen.”

Mantelzorg

Naast mensen zoals Janssen , ziet de Federatie Opvang door de kostendelersnorm ook een probleem ontstaan bij mantelzorgers. Iemand met een uitkering die bijvoorbeeld de zorg van zijn of haar vader op zich neemt en hem in huis neemt, wordt ook gekort op de uitkering. Voor ouders met een volwassen zoon of dochter geldt hetzelfde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrees voor fors meer daklozen
Sluiten