Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 apr 2015 / 19:25 uur

Vliegdekschip VS stoomt op naar Jemen

Twee Amerikaanse marineschepen, waaronder het vliegdekschip Theodore Roosevelt, zijn naar Jemenitische wateren gestuurd. Aanvankelijk meldden Amerikaanse media dat ze Iraanse schepen moesten onderscheppen die onderweg zouden zijn met wapens voor rebellen. Maar een woordvoerder van het Amerikaanse leger weersprak dat korte tijd later. Hij zei dat de schepen uit de Golf van Perzië komen en voor "maritieme veiligheidsoperaties" naar Jemen varen.

Lees ook: Enorme explosie Jemen gefilmd

Iran steunt de Houthi-rebellen die uit de Zaydi-bevolkingsgroep in het noorden van Jemen komen. Washington steunt de belaagde regering van Jemen, net als Saudi-Arabië en Egypte.

Lees ook: Nederland geeft Jemen 5 miljoen euro

Het chronisch instabiele Jemen is sinds vorig jaar het toneel van een machtsstrijd tussen de Houthi’s die worden gesteund door ex-president Ali Abdullah Saleh, en andere stammen. Iran steunt de Houthi’s, terwijl de VS, Saudi-Arabië en Egypte de praktisch afgezette president Abd-Rabbu Mansur steunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vliegdekschip VS stoomt op naar Jemen
Sluiten