Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 13 apr 2015 / 14:50 uur

Verdachte van terreurcel IS woensdag voor de rechter

De man die wordt verdacht in Nederland namens de Islamitische Staat van Irak en de Levant (IS of ISIS) een aanslag op politieagenten of militairen te willen plegen, verschijnt woensdag in Rotterdam voor de rechter. Het gaat om een zogenoemde pro-formazitting, bevestigde het Openbaar Ministerie maandag aan het ANP.

Eerder op de dag hadden Marokkaanse autoriteiten gemeld dat met hulp van de Nederlandse justitie een afdeling van IS in het noorden van het land was opgerold. De 27-jarige Mohamed B. zou lid zijn geweest van deze terreurcel, die aanslagen wilde plegen in Marokko en Nederland.

Lees ook: Aanslag IS in Nederland voorkomen

Arrestatie

De arrestatie van B. vond al in oktober plaats. De inlichtingendienst AIVD was hem op het spoor gekomen toen hij aan een vuurwapen probeerde te komen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) sprak wel van ‘een oude zaak’.

Bij zijn arrestatie werd een handleiding voor het maken van een bom gevonden, samen met een tekst om deze ‘naar een auto van de afvallige politie of het tirannieke leger’ van ‘de regering die deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat’ te gooien. Ook werd een eed gevonden waarin B. trouw zwoer aan IS, de extremistische terreurgroep die in grote delen van Syrië en Irak een religieus schrikbewind voert.

Lees ook: ‘Meeste IS-vlaggen besteld vanuit Nederland’

Samenzwering

Onduidelijk is hoe groot en hoe dreigend de Nederlands-Marokkaanse IS-cel precies was. De Marokkaanse autoriteiten spraken maandag van ‘een gevaarlijke terroristische samenzwering’ die ‘de veiligheid en stabiliteit in Marokko wilde verwoesten’.

In het plaatsje Salwane werden zes verdachten opgepakt. Zij zouden hier trainingen hebben gevolgd om namens IS verschillende terreuraanslagen te plegen, op onder meer de politie, het leger en ‘mensen met een andere geloof’.

Opmars

In Libië werd maandagmorgen een aanslag gepleegd bij de ambassade van Marokko in de hoofdstad Tripoli. Hierbij vielen geen doden. Marokko wees opnieuw direct naar IS, dat met een opmars in Libië bezig is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachte van terreurcel IS woensdag voor de rechter
Sluiten