Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 2 apr 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Verbod homohuwelijk geldt ook voor hetero’s’

De gouverneur van de Amerikaanse staat Kentucky, Steve Beshear, is van mening dat het verbod op het homohuwelijk in stand moet worden gehouden. Volgens hem is er geen sprake van discriminatie, aangezien heteroseksuelen ook niet mogen trouwen met mensen van hetzelfde geslacht. Dat melden Amerikaanse media.

‘Geen discriminatie’

De advocaat van Beshear zou voor het Amerikaanse Hooggerechtshof hebben verklaard dat volgens de wet in Kentucky “mannen en vrouwen, hetero of homo, niet mogen trouwen met personen van hetzelfde geslacht” en dat zou volgens hem betekenen dat de wet niet discriminerend is.

Lees ook: Regering VS wil einde op verbod homohuwelijk

Het argument doet denken aan een argument die bijna 50 jaar geleden tegenover de rechtbank werd gegeven door de staat Virginia. Die staat verdedigde het verbod op ‘gemengde huwelijken’, omdat blanken net zo goed niet met getinten mochten trouwen als getinten niet met zwarten mochten trouwen. Het Hooggerechtshof ging in 1967 niet akkoord met die verklaring.

‘Absurd’

Dan Canon, advocaat van zes homoseksuele koppels die de staat Kentucky voor de rechter hebben gedaagd, noemt het argument “absurd”. “Kentucky zegt eigenlijk dat mijn cliënten volledig worden uitgesloten van het huwelijk, tenzij ze hun seksuele geaardheid veranderen (of met iemand trouwen tot wie ze zich niet aangetrokken voelen)”, zo verklaart hij in een e-mail. “Het is vergelijkbaar met alle katholieke kerken verbieden, maar dan zeggen dat het niet discriminerend is, omdat je altijd nog naar de Baptistenkerk kunt.”

Het Hooggerechtshof doet deze zomer uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Verbod homohuwelijk geldt ook voor hetero’s’
Sluiten