Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 30 apr 2015 / 03:30 uur

Vanaf vrijdag stationsverbod voor ov-lastpakken

Geweldplegers, zakkenrollers, winkeldieven, drugsgebruikers en andere overlastveroorzakers in het openbaar vervoer kunnen vanaf vrijdag niet alleen een boete, maar ook een stationsverbod krijgen. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur voert deze maatregel in na het aanhoudende geweld tegen conducteurs en machinisten. De bewakers van NS kunnen de nieuwe sanctie zelf opleggen.

Overlastplegers met een verblijfsverbod mogen zich een bepaalde tijd niet laten zien op het station, ook als zij helemaal niet van plan zijn met het ov te reizen. Stationsvoorzieningen, zoals de perrons, trappen, tunnels en liften, zijn eveneens verboden terrein. Mensen met een verbod op zak die worden betrapt op het station, kunnen twee maanden cel of een boete van 4050 euro krijgen.

Lees ook: Belaagde conducteur wil trein vaarwel zeggen

Veiligheid

Mansveld verwacht dat de vervoersbedrijven met het stationsverbod een sterk wapen op zak hebben om de veiligheid in het ov te vergroten, voor zowel reizigers als het eigen personeel. „Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het ov reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers.”

De staatssecretaris verwacht dat per jaar ‘tientallen mensen’ verbannen gaan worden van de stations. Momenteel kunnen vervoerders overlast- en geweldplegers alleen een reisverbod opleggen. Deze figuren ook weren van de stations en haltes was echter niet mogelijk. De ministerraad stemde eerder al in met het voorstel van Mansveld.

Lees ook: NS gaat honderd extra beveiligers inhuren

Afspraak

Met de vervoersbedrijven en vakbonden sprak de bewindsvrouw onlangs af de maatregel sneller in te voeren. NS maakt daarnaast haast met het sluiten van de toegangspoortjes op de stations, om zwartrijders te weren. Zij vormen de grootste groep geweldplegers, zo blijkt uit cijfers. Rotterdam Centraal sluit vrijdag als eerste grote station deze poortjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vanaf vrijdag stationsverbod voor ov-lastpakken
Sluiten