Alex Ringeling
Alex Ringeling Nieuws 3 apr 2015 / 17:51 uur

‘Utrechtse tiener omgekomen in Syrië’

De Utrechtse tiener Zaid K. zou zijn omgekomen in Syrië. Dit meldt RTV Utrecht op basis van meerdere bronnen. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zegt tegenover de omroep de berichten te kennen, maar kan deze bevestigen noch ontkennen.

Lees ook: ‘Veel meer jihadi’s in Utrecht’

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en Buitenlandse Zaken kunnen niets zeggen. "Het is ons niet bekend dat Zaid zou zijn omgekomen. Ook is geen hulpvraag binnengekomen van bijvoorbeeld de familie. Het is ons niet bekend dat hij in Syrië zat of zit."

Radicalisering

De jongen werd in september vorig jaar als vermist opgegeven. Volgens buurtbewoners was de toen 18-jarige K. in korte tijd geradicaliseerd. Zo ging hij plotseling vijf keer per dag naar de moskee en ging hij islamitische gewaden dragen.

Lees ook: Huiszoeking bij Utrechtse jihadverdachte Verviers

Paspoort

Het paspoort van K. werd eerder dit jaar gevonden in een woning in het Belgische Verviers tijdens een antiterreuractie. Het zou zijn gebruikt door een dubbelganger die een aanslag voorbereidde, aldus de NRC destijds. Vanwege de vondst van het paspoort deed de politie wel een inval in het ouderlijk huis van K. in de wijk Overvecht. Hierbij nam de politie laptops, telefoons en papieren in beslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Utrechtse tiener omgekomen in Syrië’
Sluiten