Marieke van der Voort
Marieke van der Voort Nieuws 14 apr 2015 / 18:51 uur

Uitgerust en zelfverzekerd beginnen aan de eindtoets

Ongeveer 166.000 leerlingen uit groep 8 maken zich deze maand op voor de Centrale eindtoets (vroeger Cito). Een deel van de scholieren start woensdag al met de toets. Metro geeft tips om uitgerust en vol zelfvertrouwen aan de toets te beginnen.

Oefen, maar met mate

Via Google vind je al snel meerdere sites waar je kunt oefenen voor de toets. Dat kan handig zijn, maar oefen niet té veel. Anders maak je de toets zo belangrijk dat het risico op dichtslaan toeneemt. Zorg, in plaats van dat eindeloze geoefen, voor voldoende ontspanning. Ga nog even lekker buiten voetballen of kijk naar je favoriete film. Het kan wonderen doen, echt!

Slechts een momentopname

Natuurlijk wil je goed presteren. Toch is het belangrijk om de toets slechts als een momentopname te beschouwen. Leerkrachten hebben hun schooladviezen al gegeven. Alleen als leerlingen de toets beter maken dan verwacht, kunnen deze nog worden aangepast. Zie de Centrale Eindtoets als een goede test, niet meer en niet minder. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, beschrijft de toets als een second opinion voor de leerling, de ouders en de leraar.

Neem je rust

Als je goed uitgeslapen bent, presteer je beter. Zet je televisie, computer en mobieltje anderhalf uur voordat je gaat slapen uit. Het licht van deze apparaten remt de productie van het slaaphormoon melatonine. Als je te lang blijft appen en chatten, is de kans groter dat je later in slaap valt en moe wakker wordt. Lees ook: chronisch tekort aan slaap jeugd

Voorkom chaos

Bepaal ruim voor je gaat slapen welke kleren je voor de toets aantrekt en leg alles vast klaar. Zorg ook dat alle belangrijke spullen al in je tas zitten. Heerlijk toch, dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je op de dagen van de toets (drie ochtenden in totaal) in de haast iets vergeet?

Kwartiertje eerder

Zet de wekker een kwartiertje eerder dan normaal en vertrek iets vroeger dan je gewend bent naar school. Zo kun je rustig aan doen. Ook hoef je niet meteen in paniek te raken als je onderweg lichte vertraging oploopt. Eveneens belangrijk: zorg voor een goed ontbijt. Met een gevulde maag kun je je een stuk beter concentreren. Lees ook: slimmer door dagelijks ontbijten.

Tijdens de toets

Lees de vragen van de toets altijd goed door. Raak niet in paniek als je het antwoord niet (meteen) weet. Niemand weet alles. Vul gewoon iets in of beantwoord eerst andere vragen. Heb je een dipje? Meerdere onderzoekers (niet alle!) suggereren dat het kauwen van kauwgom de hersenen stimuleert. Voor een Duitse school was dat een paar jaar geleden nog reden om kauwgom actief te promoten in de klas.

Leuk weetje

86 procent van de leerlingen uit groep 8 maakt de Centrale Eindtoets. De overige 14 procent neemt deel aan een andere eindtoets.

Dynamic Activities, een educatieve kennispartner voor scholen, geeft in de vorm van een poster ook tips voor leerlingen. Interesse? Klik dan hier.

Lees ook: Meisjes halen jongens in op school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uitgerust en zelfverzekerd beginnen aan de eindtoets
Sluiten