Ruben Eg
Ruben Eg Nieuws 14 apr 2015 / 09:18 uur

Uber start petitie om ‘illegale’ UberPOP te redden

Uber probeert, na een mislukte poging bij de rechter, nu met een publieksactie de vooralsnog illegale internettaxidienst UberPOP in Nederland gelegaliseerd of gedoogd te krijgen. Klanten ontvingen dinsdagmorgen een mail van het bedrijf, waarin zij werden opgeroepen een petitie te tekenen. In enkele uren stond de teller bij de online petitie al op bijna zevenduizend.

„Spoor staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur aan UberPOP door te laten rijden via een tijdelijke oplossing, terwijl gewerkt wordt aan moderne wetgeving voor de toekomst”, luidt de oproep van Uber aan gebruikers. Ook worden mensen aangespoord om ‘ambassadeur’ te worden om de vervoersdienst.

Lees ook: UberPOP-chauffeurs rijden door, maar kijken uit

Taxiwet

Aanpassing van de taxiwet om UberPOP legaal te maken, laat volgens het bedrijf te lang op zich wachten. „De overheid werkt aan nieuwe wetgeving met ruimte voor innovatie, zoals UberPOP, maar dat kan zo nog een paar jaar duren”, aldus het bedrijf. „Ondertussen doet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) er alles aan om UberPOP te stoppen op basis van verouderde wetgeving.”

Via UberPOP rijden klanten voor goedkope ritprijzen mee in de auto van een particulier. De taxiwereld is verbolgen, omdat UberPOP-chauffeurs niet aan regeltjes moeten voldoen en voor een vergunning betalen. Een rechter oordeelde onlangs dat de boetes voor de dienst daarom terecht zijn.

Lees ook: Inspectiedienst doet inval bij taxidienst Uber

Inval

Inspecteurs van de ILT deden drie weken geleden een inval in het Europese hoofdkantoor van Uber in het centrum van Amsterdam. Een medewerker van de taxidienst werd een week later aangehouden omdat hij weigerde informatie aan ILT-inspecteurs af te geven. Uber zegt in ruim twee jaar al meer dan 200.000 gebruikers en ruim 1.000 bestuurders in Nederland te hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uber start petitie om ‘illegale’ UberPOP te redden
Sluiten