Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 apr 2015 / 14:05 uur

Turkije boos om genocideuitspraken paus

Turkije is boos op paus Franciscus na diens uitspraken over de Armeense genocide. De kerkvorst noemde die zondag ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Turkije riep enkele uren later de ambassadeur van het Vaticaan op het matje. Het land heeft nog geen officiële reactie gegeven.

De kerkvorst deed zijn uitspraken tijdens een speciale mis vanwege de genocide in 1915. Over bijna twee weken wordt herdacht dat de slachting honderd jaar geleden plaatsvond.

Volkerenmoord

De uitspraak van de paus is politiek beladen. Turkije en Armenië hebben een eeuw na dato nog steeds ruzie over de vraag of tijdens de oorlog genocide (volkerenmoord) is gepleegd op de Armeniërs, die destijds onder het gezag van het Ottomaanse Rijk vielen.

Vaststaat dat honderdduizenden Armeniërs om het leven kwamen door geweld, honger en deportaties naar de woestijn. Sommige historici spreken van anderhalf miljoen slachtoffers.

Lees ook: Armeniërs woest op Starbucks om poster

Turkije ontkent dat er genocide heeft plaatsgevonden. Volgens dat land is het aantal slachtoffers overdreven en ging het om oorlogsslachtoffers.

Plicht

„Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt”, sprak Franciscus. Hij verklaarde het zijn plicht te vinden om de mannen, vrouwen, kinderen, priesters en bisschoppen te eren die ‘gevoelloos’ zijn vermoord.

Turkije schrapte eerder zondag al een persbijeenkomst op de ambassade in het Vaticaan toen bekend werd dat de paus het woord genocide zou gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Turkije boos om genocideuitspraken paus
Sluiten